2018 1Nytt nummer av Clarté!

Mikael Nyberg skriver om taxibranschen där ny teknik blandas med hundraåriga arbetsvillkor, Erik Bohman skriver om sopkonflikten i Stockholm, Andreas Nyman om offentlig upphandling, Linnea Garli om bokserien Folkrörelse på arbetsplatsen, Frances Tuuloskorpi om konflikten i Göteborgs hamn och mycket, mycket mer.

Beställ nya numret av Clarté!

Hans Isaksson tipsar om allt du behöver för att göra rätt intryck. Det finns ett gammalt recept för social framgång: ät under ditt stånd, klä dig efter ditt stånd, men, framför allt, bo över ditt stånd.

Jag hade konsekvent levt precis tvärtom. Jag insåg att min okunskap och livsstil hotade att göra mig, likt många andra underklassare, till överviktig loser. Vad göra? Att börja äta lite mindre var mig motbjudande. Nej, jag borde bo lyxigare och leta efter ett alldeles eget drömhus. Det skulle bli mitt livsprojekt, på helt annat sätt än vad ens den dyraste HSB-lägenhet kunnat bli.

9604_01.jpgArtikelförfattaren i färd med att förverkliga sina husdrömmar.

Jag lämnade genast hyresgästföreningen och facket med, när jag ändå var i färd med att bli en individ. Jag började titta på Lyxfällan i Kanal 5. Efter ett par avsnitt fann jag dock titeln missvisande - programmet handlade i regel om socialgrupp tre, som levde på hämtpizza, Coca-Cola, snus och öl.

Jag prenumererade i stället på ett stort antal tjocka, glassiga tidskrifter. Jag övergav Arga snickaren för Grand Designs i TV8 och framför allt Husdrömmar i SVT.

Här låter SVT oss ta del av den välbärgade klassens drömmar. Att påstå att programmet saknar klassmedvetande vore orättvist - varje samhällsklass har ju sina drömmar och sina problem!

Då det gäller själva egendomen måste framför allt läget - grannskapet - vara passande. Att bygga om en strandnära nedlagd fabrik eller ett före detta sillrökeri på Österlen eller Gotland är just nu mycket modernt.

Mig ovetande har jag redan tillämpat shabby chic, som kan kombineras med en touche av det moderna och industriella. I takt med att industrin avvecklas som näringsskälla har modern, sofistikerad, industriell estetik flyttat in i hemmen.

9604_02.jpgHusdrömmar 1

Köket är hemmets hjärta, gärna med ett klassiskt val av eventuella luckor med vintage mässingsbeslag - fast med mycket rostfritt och med natursten som bänkskiva. På Sköna Hem föreslår man 21 olika typer av kök som vart och ett, eller alla tillsammans, är en källa till inspiration - vilket faktiskt ger 51 kvadriljoner olika kombinationer för konsumenten. Kaklet får gärna föra tankarna till ett mysigt gammalt slakthus. Ibland kan det gå till överdrift, men man kan tona ner genom att placera kantstött porslin i ljuva pasteller på öppna hyllplan.

Om man någon gång därtill vill använda köket till matlagning och är beredd att ignorera risken för fettfläckar och matos, finns många tips om moderna rätter i tv, på nätet och i dagspressen.

9604_03.jpgHusdrömmar 2

Badrum med riktig spakänsla och vacker utsikt är ett måste. Råa ytor och tidlösa material skapar en känsla av lyx, medan handdukstork i mässing bryter av och tillför värme och elegans. Ett slipat betonggolv tillsammans med handfat i samma material skapar industriell känsla. Ett fristående, oskarianskt badkar kompletterar då det rena rummet, som blir personligt när man fyller det med egna saker. Med mörkare nyanser och koppardetaljer skapas en maskulin värme och glöd när makan flyttat ut.

Att använda ett så lyxigt utrymme för att uträtta naturbehov, kan även under massiv användning av doftljus och blommor bryta den fräscha och finstämda atmosfären. Man bör därför helst klara av dessa saker på arbetet. (Själva muggen avhandlas eller avbildas följaktligen sällan i litteraturen.)

En uppmärksam läsare noterar att det här inte ordas om husets master bedroom. Men en allmän erfarenhet är att tillskapande, underhåll och livslång finansiering av ett drömhem enligt ovan gör att såväl sömn som sexuellt umgänge kommer i andra hand.

Nytt på Clartébloggen

Storbolagen skriver sagan Spotify

Mikael Nyberg - 22 maj 2018

Spotify är störst i världen på strömmande musik via internet. Bolaget omtalas som en del av det svenska IT-undret. Men i praktiken är företaget i händerna på namnlösa finanskapital och några av medieindustrins jättar. Uppgiften är att beskatta en växande användarskara. En recension av boken Den...

Läs mer...

Saknader

Anders Björnsson - 16 maj 2018

Kulturjournalisten Håkan Lindgren gör ett intellektuellt kardinalfel, när han i en artikel om Kommunistiska Manifestet på Karl Marx’ 200-årsdag angriper denna tunna, av Karl Marx och Friedrich Engels gemensamt författade lunta för vad som saknas där (Svenska Dagbladet 5/5 2018): ”Mänskliga eller...

Läs mer...

Ingen ängslighet för det revolutionära marxistiska arvet

Daniel Hedlund - 15 maj 2018

Jag var den som tog emot telefonsamtalet från enhetschefen på ABF Stockholm och direkt ifrågasatte denne när han ställde in seminariet ”Marx 200e födelsedag” på ABF-huset den 5 maj. I tidningen ETC uttalade jag mig därefter om det inträffade i egenskap av ordförande för Clarté. Tord Björk har nu...

Läs mer...

Läs Clarté på nätet! Nr 4/17 Nu spricker bostadsbubblan

Bildtext

Låt inte evidensjakten avgöra allt

Johan Wickström - 31 mars 2018

Kampen mot alternativa fakta och fejknyheter är politiskt viktig. Men en tendens kan dölja en...

Läs mer...

Bildtext

Saliv och synopsis

Henrik Johansson - 31 mars 2018

Cirkelledaren lade ifrån sig pappret och ställde sig vid whiteboarden. Hon gjorde cirkeldeltagarna uppmärksamma på...

Läs mer...

Bildtext

Bankerna leder oss ut i nästa kris

Gustav Ingman - 31 mars 2018

Bostadspolitiken är central i ett lands ekonomi. Under den svenska modellens glansdagar var den...

Läs mer...