Nytt nummer av Clarté!

2018 1Partier fjärmade från medborgarna, diktat från Bryssel, rasistiska strömningar, fejknyheter. Det är valrörelse. Många talar om en försvagad demokrati.Men varifrån kommer demokratin? Historia och samtid ger samma besked: den måste alltid erövras på nytt av folk i rörelse; den snöps av dem som sitter på makt och pengar. Clarté granskar demokratins 1900-talshistoria, den marxistiska demokratidiskussionen och hot i dag.

Beställ nya numret av Clarté!

Sångtext: BOB DYLAN (Nobelpoet)

Jo, vår granne, grannbusen, han är bara en människa

Hans fiender säger att han bor på deras mark

Man satte honom i underläge - en miljon mot en

Han fick ingen plats att fly till, ingen plats att undkomma till

Han är vår granne, busen

I denna text låtsas Bob Dylan att den arabiska nationen framför sin syn på Palestinafrågan. Han låter histiorieskrivningen bli så absurd  att offer och förövare byter plats. Araberna tvangs de facto av stormakterna genom den hemliga Balfouröverenskommelsen 1917 att upplåta sitt territorium åt europeiska judar. 800000 Palestinier fördrevs 1947-48.
Underläget är på sin höjd en sanning med modifikation: stormakterna stod från
början bakom projektet Israel. Ingenstans att fly till - d v s inte till  Europa och USA, som tyckte att Palestina i stället var en lämplig lokal att placera  av dem själva förföljda och utestängda  människor på. Busen (Bully) om Israel är förstås tänkt som ironi. Dylan påstår att det är araben som egentligen är busen. Sångtexten råöversatt av HI

 

Vår granne, busen lever bara för att överleva

Han klandras och fördöms för att han lever

Han ska inte slå tillbaka, anses hårdhudad

Han förväntas lägga sig ned och dö när hans dörr är sparkas in

Vår granne, busen

 

Vår granne, busen, fördrevs ur varje land

Han vandrade jorden runt, en landsflykting

Fick se sin familj splittras, hans folk förföljas och härjas

Hann döms för att bara vara till

Han är vår granne, busen

Bortsett från vissa tomma fraser har judar som bekant förföljts , mördats och tidvis diskriminerats redan före Kristi födelse,i Palestina framför allt genom främmande invasorer. Men i synnerhet i diasphoran i kristna länder - där myter som t ex den vandrade juden (jfr romerna) använts för att utmåla dem som nationellt opålitliga. Dock ej så omfattande i arabiska länder. M a o har Israel har historisk rätt att föra krig när det gäller det judiska folkets liv.

 

När han krossade en lynchmobb, fick han kritik

Gamla damer fördömde honom, krävde hans ursäkt.

Han förstörde en bombfabrik sen, men ingen var glad

Bomberna var avsedda för honom, han ansågs ändå bära skammen

Vår granne, busen

Skrevs just när Israel 1982 ställt till massaker på palestinier som man själv förut fördrivit till läger i Libanon. D v s endast mindre omdömesgilla och känslostyrda individer (gamla damer) reagerade på detta.
Bombfabriken:1981 års bombning av Osiraks kärnreaktor i Irak. En olaglig krigshandling som internationellt fördömdes. Man får således bedriva preventivkrig om man har starka vänner i Säkerhetsrådet

 

Chanserna är emot och oddsen är usla

för att han ska följa de regler som världen gjort för honom

För det ligger en snara om hans hals, han har en pistol i ryggen

Varje galning har fritt fram att döda honom

Vår granne, busen

FN och internationell lag skall Israel inte bry sig om - vilket det inte heller gör när det inte passar dem eftersom Israel är så hotat av fiender i hela
världen. Fritt fram för galningar.. d v s .om galningen -är beredd att utsätta sig för bombningar från Israel och USA

 

Han fick ingen verklig vän att tala om

Det han får måste han betala , han får det inte av kärlek

Han köper gamla vapen och han förvägras inte såna

Men ingen skickar kött och blod för att kämpa vid hans sida

Vår granne, busen

Dock med undantag för t ex USA, England, Frankrike och de mest reaktionära grannarna. Fast några miljarder dollar flyter ändå in som kärleksgåvor från USA. Fast även högmoderna vapen - och vart tog atombomben vägen? Kött och blod - med talrika undantag. Helst med flyg.

 

Han omges av pacifister som alla vill ha fred

De ber var natt att blodet måste sluta flöda

Nej, de skulle inte skada en fluga, de skulle gråta då

De ligger och väntar på att deras mobbare skall somna in

Vår granne, busen

Fredrörelsen i världen är Israels fiende...(ironi).... den skönmålar alltid  araberna.. ...vilka bara väntar på att överfalla Israel

 

Alla imperier som förslavat honom är borta

Egypten och Rom, den stora Babylon

Han har gjort en paradisträdgård i öknens sand

Han delar ingen säng med någon, lyder ingens befäl

Vår granne, busen

Se hur Israel har fått sin grannars öknar att blomma när man väl stulit dem!
Med risk för upprepning av lögnen - ingen hjälper Israel och vi stöder inte imperialisterna!

 

Hans heligaste böcker har trampats på

Inget fördrag han signerat var värt det papper det skrevs på

Han tog smulor av världen och han vände det till rikedom

Tog ohälsa och sjukdom som han förvandlat till hälsa

Vår granne, busen

Den mosaiska religionen förföljes idag?? Israel behöver inte internationella
konventioner, de har ju USA! Fast medge att det det var rätt stora smulor ni fått! Om världens folk är friska är det Israels förtjänst.

 

För vad är vi skyldiga honom?

För inget säger de. Han bara gillar att kriga

Högfärd och fördomar och vidskepelse förstås

De väntar på denna översittare som en hund väntar på ett ben

Vår granne, busen

Allt Israel åstadkommit är dess egen förtjänst. De säger att Israel vill kriga, men om bara världen gör som vi vill är vi lätta att komma överens med.
En viss arrogans - vi kallar det stolthet -finns kanske ändå? Men grannarna vill förinta Israel, har vi sagt det?.

 

Vad har han gjort för att få så många ärr?

Har han vänt på floder? Smutsar han måne och stjärnor?

Vår granne, vårt gissel , står på en höjd

Klockan har stannat, tiden står still

Vår granne, busen

Varför älskar inte världens folk Israel? Israel älskar ju alla, som stöder det!
Nej, måne och stjärnor har vi låtit bli, men stulit en god del vatten.
Vi har alltid funnits, skall alltid bestå! Israels elaka grannar må kräla därnere i skiten!

Originalet: Our neighborhood Bully Copyright © 1983 Special Rider musik. Ur albumet Infidels 1983.

Kommentarer

+2 #2 Hans Isaksson 2016-11-16 08:55
Hej MG!
Om detta var ett exempel på hur du tolkar allt till det bästa - fasar jag för den dag när du gör avsteg från denna princip.
Jag fick vänta otåligt i flera dagar innan det första angreppet kom från en av många Dylanfans.
I grunden handlar vår oenighet i att jag aldrig har uppfattat Dylan som en progressiv poet/sångare. Inte ens i de sextiotalssånger som renderat honom hederstiteln protestsångare, även om jag delvis är kapabel att uppfatta hans originella sound.
Om du vill antyda att jag inte är mycket till kritiker av musik eller poesi så kan jag på denna punkt inte säga att du har fel.
Men du kan säkert inse, att mitt syfte var ett annat, eftersom jag vänder mig a) mot Svenska Akademiens insmickrande tilltag att belöna och hylla en man , som trots att han hattat runt i många riktningar genom åren, vad jag kan förstå var, är och förblir en ärkezionist (sedan 80-talet tillhörande USA:s högerkristna Israelsponsorer)
b) mot aninglösheten och opolitiskheten hos hans fans, som valt att bortse från denna sida hos honom samt, högst personligt en avoghet
c)mot arroganta posörer som bär solglasögon på sig inomhus då de möter sin publik.
Mvh Hans I
-1 #1 Magnus Göransson 2016-11-12 16:40
Hans Isaksson är med rätta uppskattad för sin satiriska ådra. Det ser man inte minst i det här blogginlägget: just så här sekteriskt surögt kan konst, musik och litteratur bedömas när den överlåts på politiska kommissarier, vare sig de finns inom arbetarrörelsen, på DN-redaktionen eller inom kyrkans värld. ”-Minsann om inte Dylan skrev en misshaglig text 1982 och det kommer vi aldrig att glömma, aldrig förlåta!”.

(Ett aktuellt exempel på sådan kommissarie-kritik [fast med positiva förtecken] kan man hitta i DNs gravtal över Leonard Cohen. Ola Larsmo försöker modellera Cohen till valarbetare för Hillary Clinton, i en text som i själva verket handlar om att det vore en alldeles utmärkt idé att införa demokrati i USA – någon gång!

Hans Isaksson är också en bildad man. Han kan sin Strindberg! Om något kanske man kan beklaga att den låtsade kritiken av Dylan ligger lite väl nära originalet där Strindberg lustmördar Heidenstam (”Jag längtar marken jag längtar stenarna där barn jag lekt” …Jaja! Vi hava hört det nu!”).
I själv verket vet vi ju ”på vår kant” att det är livsverket som räknas, inte enstaka verk (liksom vi ju dömer en läkare efter hans insatser under ett helt yrkesliv och inte räknar de patienter som råkar ha dött på vägen).

Att kritisera ”Neighbourhood bully” (och andra platta låtar och ointressanta verk Dylan har skapat) var naturligtvis viktigt 1982; knappast nu.

Ett långt och aktivt liv som artist, författare –eller politiker - föder ett behov att pröva olika roller och positioner (och att ibland att misslyckas). Dylan förtjänar vår respekt som en av dem som tagit blues, country och folksinger-traditionen från en marginaliserad och förbisedd ställning till mittpunkten av 60- och 70-talets musikvärld och framåt; som en av inte så många (Leonard Cohen är en annan) som givit djup och svärta åt populärmusikens lyrik och som gjort möjligt för så många andra att följa i deras spår.

Men det vet vi ju. Just därför blir Hans Isakssons satir så mycket mer bitande. Den påminner oss om hur lätt det är för oss att förtränga det mest självklara!

/Magnus Göransson, som alltid vill tolka alla till det bästa

Kommentarer kan inte längre lämnas till denna artikel.

Nytt på Clartébloggen

Vems är skulden?

Jonatan Fahlén - 4 juli 2018

I slutet av juni träffades eurozonens finansministrar för att avgöra Greklands framtid. Redan från början stod det klart att det inte skulle bli tal om någon skuldavskrivning. Istället valde de att skjuta kostnaderna på framtiden och förlänga det grekiska folkets lidande. I skuggan av dessa...

Läs mer...

Linjerna klarnar - om man inte redan sett det!

Hans Isaksson - 29 juni 2018

Den borgerliga alliansen är just i färd med att göra det bästa möjliga av ett kommande nederlag i det instundande riksdagsvalet. Moderaterna och SVT kunde igår meddela att allianspartierna var eniga om att föreslå en ny praxis vid det val av talman (landets högste befattningshavare, om man...

Läs mer...

Om motsättningar mellan imperialistiska stater

Kerstin Stigsson - 25 juni 2018

Vi som är äldre kommer säkert ihåg Falklandskriget. Men en kort resumé för de som glömt och för de yngre som kanske inte ens var påtänkta 1982: Falklandskriget var ett krig mellan Storbritannien och Argentina 1982 och pågick under 74 dagar. Det började med att militärjuntans Argentina invaderade...

Läs mer...

Läs Clarté på nätet! Nr 4/17 Nu spricker bostadsbubblan

Bildtext

SD inpå kroppen

Frida Jansson - 31 mars 2018

Sverigedemokraterna vill rulla tillbaka familjepolitiken till 1950-talet. Det handlar om makten...

Läs mer...

Bildtext

Utanförskap

Tobias Davidsson - 31 mars 2018

Utanförskap är ett ord som finns i allas vår vardagliga vokabulär i dag. Men vi använder det på...

Läs mer...