2018 1Nytt nummer av Clarté!

Mikael Nyberg skriver om taxibranschen där ny teknik blandas med hundraåriga arbetsvillkor, Erik Bohman skriver om sopkonflikten i Stockholm, Andreas Nyman om offentlig upphandling, Linnea Garli om bokserien Folkrörelse på arbetsplatsen, Frances Tuuloskorpi om konflikten i Göteborgs hamn och mycket, mycket mer.

Beställ nya numret av Clarté!

Aftonbladet slog upp det stort när det igår meddelades att ryska flygplan hade övat anfall mot Sverige. Krönikören Wolfgang Hansson skrev om vibbar från kalla kriget och illustrerades med den grundstötta ubåten U-137 i Gåsefjärden.

Ett stort nummer gjordes också av det faktum att Sverige inte var ”stridsberett” utan hade alla sina plan på landbacken. Det är svårt att inte referera till kalla kriget och ubåtarna som fanns över halva skärgården, trodde man. Att det fanns mink i hela skärgården var det ingen som hade tänkt på och de som eventuellt råkade ha belägg för att det fanns andra förklaringar än en pågående rysk förberedelse för invasion av Sverige, bland annat filmaren Maj Weschelmann, brännmärktes som landsförrädare och stigmatiserades socialt. Det här var inte så många år sedan när allt kommer omkring. En kille är kvar på scenen. Carl Bildt.

Det är svårt att inte göra som Aftonbladet och förlora sig i en diskussion om verkliga och inbillade kränkningar från rysk sida mot svenskt territorialvatten och luftrum på 1970-1980talet. Dock är parallellen i detta fall lite vansklig att dra. Främst eftersom den som till äventyrs får för sig att läsa Aftonbladets rapportering tydligt ser att det inte rörde sig om en kränkning av svenskt luftrum utan att de ryska flygplanen befann sig i internationellt luftrum.

Skandaliseringen av det faktum att Sverige inte hade flyg i luften vid tillfället för den ryska övningen är också intressant så till vida att det är svårt att tänka sig vad dessa flygplan skulle gjort om de till äventyrs inte stod på landbacken. För det första har ryssarna samma rätt att befinna sig i internationellt luftrum som svenskarna, för det andra, om svenskt luftrum hade kränkts, hur skulle svenskarna ha agerat? De flesta har nog svårt att föreställa sig att Sverige skulle skjutit ner ett ryskt plan. Vad man möjligen kan tänka sig är att svenskarna medelst vingtipp skulle kunnat beordra ryssarna att följa med och eskorterat dem ut från svenskt luftrum.

Vad vi måste förstå i sammanhanget tror jag är att anklagelserna mot svensk militär kommer att mynna i en debatt där före detta militärer som Jan Björklund kan gorma om att vi kan bli sprängda av ryssen när som helst och därför måste satsa pengar på militären. Idag finns inget kallt krig mellan sovjetisk ex.socialistisk statspolitik och imperialistiska länder. Idag finns i Europa i princip bara en konflikt mellan starka och svaga ekonomier. Värdegrunden för länderna är densamma.

Carl Bildt, Jan Björklund och Karin Enström har skaffat sig budgetflygplan. I en tid när arbetslösheten ökar, personaltätheten i vård, skola och omsorg är allt för låg och det finns ett flertal andra saker som skulle behöva regeringens uppmärksamhet kommer vi till ett läge där borgarna kommer flytta fokus från dessa frågor. Jag kan förstå att borgarna är nöjda, men för den svenska arbetarklassen riskerar detta bli en kännbar förlust av politiskt reformutrymme i för att förbättra deras vardag.

Kommentarer

0 #3 Jonas, Clarté 2013-04-23 14:53
Jag vet inte hur det står till med Rödtocke men för egen del anser jag nog inte att det finns någon motsättning mellan att säga att ett land tidigare varit socialistiskt och att det senare blivit statssocialistiskt. Jag vet inte vad som gör mig suspekt som clartéist eller skribent. Kan dock konstatera att jag sitter i förbundsstyrelsen för Clartéförbundet och att jag är tillräckligt betrodd av kamraterna för att få skriva vad jag vill på Clartébloggen.

Till Bengt Johansson vill jag säga att han säkert har rätt men att det finns skribenter som är betydligt bättre skickade att skriva om DFRK än vad jag är.
0 #2 Bengt Johansson 2013-04-22 18:52
Helt rätt av Jonas Lundgren.
Men om man vill vara lite fånig så kan man ju fråga den som bör frågas, varför Nordkorea inte skall få försvara sig när samma sak händer där, fast två gånger per år, med militärövningar syftande till anfall.
0 #1 Rödtocke 2013-04-22 18:52
"sovjetisk ex.socialistisk statspolitik". Socialimperialismen var "ex.socialistisk statspolitik"! Bättre var det för, i varje fall i Clarté. Back in the day hade den supsekta skribenten sparkats ut som femtekolonare

Kommentarer kan inte längre lämnas till denna artikel.

Nytt på Clartébloggen

Italiens två ansikten

Margareta Zetterström - 12 juni 2018

Sommaren 2011 strejkade de utländska, mestadels afrikanska, daglönarna på ett av tomatfälten i den syditalienska provinsen Apulien. Det var den första verkliga strejken bland dessa migrantarbetare om ofta är "papperslösa" och därmed fullkomligt rättslösa men som samtidigt — eller snarare just...

Läs mer...

Restaurationen i början av 1990-talet: Slutpunkten för den svenska kapitalismens tillväxtsaga

Fred Torssander - 28 maj 2018

Det borde inte förvåna att den svenska arbetarklassen har nöjt sig med vad som gått att uppnå genom reformer. Till och med nöjt sig med sådana reformer som har kunnat rymmas inom den borgerliga parlamentarismens ramar. År efter år, utan några betydande avbrott sedan åtminstone 1870 har arbetstiden...

Läs mer...

Bild: Robert Nyberg

Kris i befolkningsfrågan

Jonatan Fahlén - 25 maj 2018

Den svenska välfärdsstaten är hotad. Det konstaterar vänsterdebattören Ann Charlott Altstadt i Göteborgs-Posten den 21 april, i en krönika som citeras av bland annat Proletären1. Enligt Altstadt har hotet att göra med den demografiska utvecklingen, med det faktum att ”vi var 8 miljoner 1970,...

Läs mer...

Läs Clarté på nätet! Nr 4/17 Nu spricker bostadsbubblan

Bildtext

Mörkrets välde

Mathias Cederholm - 31 mars 2018

En kolonial myt härjar än i dag: imperialismen drar med sig åtskilligt elände men lovar ändå...

Läs mer...

Bildtext

Bankerna leder oss ut i nästa kris

Gustav Ingman - 31 mars 2018

Bostadspolitiken är central i ett lands ekonomi. Under den svenska modellens glansdagar var den...

Läs mer...

Bildtext

Mörka moln över bostäder och spekulationer

Per Björklund - 31 mars 2018

Oron för en ny krasch tilltar på bostadsmarknaden. Priserna har börjat falla, och skuldtyngda...

Läs mer...