2018 1Nytt nummer av Clarté!

Mikael Nyberg skriver om taxibranschen där ny teknik blandas med hundraåriga arbetsvillkor, Erik Bohman skriver om sopkonflikten i Stockholm, Andreas Nyman om offentlig upphandling, Linnea Garli om bokserien Folkrörelse på arbetsplatsen, Frances Tuuloskorpi om konflikten i Göteborgs hamn och mycket, mycket mer.

Beställ nya numret av Clarté!

Trots massmedias ingående ointresse för de omfattande "Occupy Wall Street"-protesterna i New York, i hjärtat på den globala finansekonomin, så spreds information i likhet med den proteststorm som kommit att kallas den arabiska våren genom sociala medier på internet. På det sättet fick den en snabb global spridning, och idag organiseras det från gräsrötter över hela världen för att genomföra en global protestdag den 15:e oktober, så även här i Sverige på ett antal orter, under namnet "Global change".

Men vad vill OWS-rörelsen? Tidigare har Jonas Lundgren analyserat rörelsen i artikeln "Wall Street ockuperat - OWS gräver där de står" på Clarté-bloggen (2011-10-08), och Lundgren tolkar den som en serie progressiva aktioner, men ser också en fara i att den kan utvecklas till en "ny Teaparty-populism" Lundgren, Jonas, Wall Street ockuperat - OWS gräver där de står, Clarté, 2011-10-08 . Denna analys är precis vad vi sett bevis för nu när OWS blivit globaliserad.

Protesterna som alltså började i finansdistriktet i New Yorks Manhattan var ett initiativ av den kanadensiska aktivistgruppen Adbusters, som uppmanade folk att ockupera finansdistriktet den 17 september. Adbusters är mest känd för sin tidskrift med samma namn, och i linje med sin kritik mot konsumism uppmanade de till en fredfull ockupation av Wall Street för att protestera mot näringslivets grepp över det politiska systemet. OWS initierades alltså som en kritik mot det kapitalistiska systemet och dess påverkan på demokratin. Många av slagorden har också uttryckt en vilja efter riktig demokrati.

Denna kritik mot kapitalismen innebär att OWS-rörelsen har progressiva och radikala förutsättningar, kanske till och med socialistiska möjligheter. Rörelsens paroller har dock fått kritik från socialistiskt håll, exempelvis från Richard Seymour:
" As far I can tell, the occupation began with a deliberate strategy of having minimal concrete politics and no demands.[...] Some participants reportedly argued that what was important was the process, not a set of demands. The process itself, the decentralised, participatory system, should be the main 'demand' in this perspective. "Join us," would be the slogan. I can't imagine this approach being effective. There was an early fear that this could mean that right-wing elements would easily take over the movement and distort its agenda, and indeed some of the Tea Party websites have been vocal in their support for the occupation. Yet they aren't setting the agenda in New York. The political messages vary from the extremely abstract ("Care 4 Your Country") to the bluntly specific ("End Corporate Personhood"); from the maximalist ("Smash capitalism, liberate the planet") to the broadly populist ("I am the 99%"). The best slogan I've seen is, "How do we end the deficit? End the war, Tax the rich." This has the virtue of being a popular demand, a concise point, and right on the money." Seymor, Richard, First we take Manhattan, 2011-10-02

Denna kritik mot rörelsens brist på innehåll har också den vänsterintellektuelle Rasmus Fleischer uppmärksammat, som också påpekar faran med luddiga paroller som "Jag är 99%" som öppnar upp för antisemitistiska anklagelser Fleischer, Rasmus, Perspektiv på Occupy Wall Street, 2011-10-09 . De 1 % rika finansvalpar som äger mer än 99 % av det amerikanska folket, kan allt för lätt glida över till antisemitiska schabloner. Detta har också visat sig hända här i Sverige, när nazister och rasister plötsligt blev aktiva på facebook-sidan "Occupy Stockholm - United for global change" . Denna antisemitism blev uppmärksammad och kritiserad till en början från folk från den politiska vänstern, däribland från journalisten och chefredaktören på Dagens Konflikt Jesper Nilsson . Efter kritiken valde tillslut arrangörerna för evanemanget "Occupy Stockholm - United for global change" att i sin information ta avstånd från "all form av nazism, rasism och annan främlingsfientlighet", men problemet med att arrangörerna har koppling till den så kallade Zeitgeist-rörelsen, som tidigare inte haft något emot att demonstrera tillsammans med högerextrema rörelser, är fortfarande kvar. Den som vill fördjupa sig i Zeitgeist-rörelsen kan läsa Jonas Lundgrens artikel "Tro inte på allt du ser på TV - Kort om Zeitgeiströrelsen" Lundgren, Jonas, Tro inte på allt du ser på TV - Kort om Zeitgeiströrelsen, Clarté, 2011-08-17 här på Clartébloggen.

För oss som är skeptiska till foliehattar som de inom Zeitgeist-rörelsen tipsar Jesper Nilsson om en annan facebook-sida, nämligen "Occupy Sweden" som arrangerar dagliga demonstrationer vid tunnelbanestationen Hagsätra. Problemet med paroller som saknar konkret innehåll, och en folkrörelse som saknar organisation är alltså att den lätt kan kapas av rörelser som Zeitgeist-rörelsen. Konspirationsteoretiska grupper som lätt kan vrida äkta folkrörelser till populistiska jippon, till en möjlig ny Tea Party-rörelse. Det hindrar dock inte att denna folkrörelse faktiskt utvecklats till en internationell progressiv rörelse som kritiserar det kapitalistiska systemet. Frågan är om denna folkrörelse kommer att utvecklas till något mer än manifestationer, och på allvar hota kapitalets diktatur med krav på riktig demokrati.

Än en gång är det alltså vänster som är garanten för att folkrörelser inte upplöses till intet, eller till sin motsats, och därför är det glädjande att se hur socialister försöker hålla rent från nazistiska element och antisemitiska konspirationsteorier. Det är av högsta vikt att OWS-rörelsen inte kuppas av Zeitgeist-rörelsen, samt att vänstern lär sig av Anders Ramsays kritik mot den antirastiska vänsterns problem att förstå antisemitiska uttryck Ramsay, Anders, Ryktets makt, Expressen, 2009-01-30 . Det är bara vi inom vänstern som kan hindra OWS att bli en ny slags värdekonservativ anti-modernistisk rörelse, som öppnar upp portarna för en nyfascistisk kritik mot kapitalismen. Vi socialister bör alltså arbeta för att OWS förblir trogen sin internationella progressivitet och solidaritet.

Kommentarer kan inte längre lämnas till denna artikel.

Nytt på Clartébloggen

Storbolagen skriver sagan Spotify

Mikael Nyberg - 22 maj 2018

Spotify är störst i världen på strömmande musik via internet. Bolaget omtalas som en del av det svenska IT-undret. Men i praktiken är företaget i händerna på namnlösa finanskapital och några av medieindustrins jättar. Uppgiften är att beskatta en växande användarskara. En recension av boken Den...

Läs mer...

Saknader

Anders Björnsson - 16 maj 2018

Kulturjournalisten Håkan Lindgren gör ett intellektuellt kardinalfel, när han i en artikel om Kommunistiska Manifestet på Karl Marx’ 200-årsdag angriper denna tunna, av Karl Marx och Friedrich Engels gemensamt författade lunta för vad som saknas där (Svenska Dagbladet 5/5 2018): ”Mänskliga eller...

Läs mer...

Ingen ängslighet för det revolutionära marxistiska arvet

Daniel Hedlund - 15 maj 2018

Jag var den som tog emot telefonsamtalet från enhetschefen på ABF Stockholm och direkt ifrågasatte denne när han ställde in seminariet ”Marx 200e födelsedag” på ABF-huset den 5 maj. I tidningen ETC uttalade jag mig därefter om det inträffade i egenskap av ordförande för Clarté. Tord Björk har nu...

Läs mer...

Läs Clarté på nätet! Nr 4/17 Nu spricker bostadsbubblan

Bildtext

Utanförskap

Tobias Davidsson - 31 mars 2018

Utanförskap är ett ord som finns i allas vår vardagliga vokabulär i dag. Men vi använder det på...

Läs mer...

Bildtext

Profitörerna tar sig igenom vinsttaken

Linn Herning - 31 mars 2018

Vinstuttagen i skolan ska begränsas lovar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. I Norge gick...

Läs mer...

Bildtext

Bankerna leder oss ut i nästa kris

Gustav Ingman - 31 mars 2018

Bostadspolitiken är central i ett lands ekonomi. Under den svenska modellens glansdagar var den...

Läs mer...