2018 1Nytt nummer av Clarté!

Mikael Nyberg skriver om taxibranschen där ny teknik blandas med hundraåriga arbetsvillkor, Erik Bohman skriver om sopkonflikten i Stockholm, Andreas Nyman om offentlig upphandling, Linnea Garli om bokserien Folkrörelse på arbetsplatsen, Frances Tuuloskorpi om konflikten i Göteborgs hamn och mycket, mycket mer.

Beställ nya numret av Clarté!

Så det blev ungefär som man kunde föreställa sig i sina mest pessimistiska stunder. Alliansen gick kraftigt framåt och Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

Det är tyvärr ytterst sannolikt att Sverigedemokraternas framgångar kommer att leda till en råare och mer hätsk debatt vad gäller invandrare, och då framförallt muslimer. Visserligen talade alla övriga partiledare med salvelsefulla stämmor om demokrati och antirasism, men redan innan har till exempel Folkpartiet varit och fiskat i Sds mörka vatten.

Det andra som detta val kommer att bli ihågkommet för är Socialdemokratins dåliga resultat. SAP är idag ett 30%-parti, att jämföra med de ca 45%(och vid ett tillfälle över 50%) som partiet historiskt har haft. Var har då deras väljare tagit vägen? Många har gått till sofflocket. Valdeltagandet har gått ned med cirka 10% sedan 1970-talet. De som nu inte är röstar, lågutbildade i LO-kollektivet, har traditionellt röstat på SAP. Deras utträde från den politiska arenan har varit den kanske viktigaste faktorn bakom högervindarna.

Hur skall då förlamningen brytas? Ja, inte är det som de flesta kommentatorer i massmedia tror, att det gäller att bryta med V och söka sig ännu mer in i mitten. I Norge lyckades påtryckningar från ett LO som lyssnade på sina medlemmar föra Arbeiderpartiet vänsterut, och till valseger. Allt har givetvis inte varit frid och fröjd, det högerextrema Frp fick 23% av rösterna i det senaste valet och man deltar i ”kriget mot terrorismen”, men man har kunnat genomföra en hel del välfärdsreformer och stoppat upp privatiseringsvågen. Det finns också exempel på partier till vänster om socialdemokratin som har kunnat nå stora valframgångar, Die Linke i Tyskland och det holländska socialistpartiet. Så förlamningen går att bryta.

Daniel Cederqvist

Kommentarer

0 #4 Daniel Cederqvist 2010-10-03 23:50
Mikael: Jag gör inte den socialdemokratiska apparaten till min huvudsida. Det utomparlamentariska, tvärpolitiska arbetet är bra och viktigt. Men DET RÄCKER INTE. De nätverk som du ger exempel på har inte haft någon större betydelse i den praktiska politiken, lokala undantag kan finnas. Det har funnits, och finns, svagheter med Trondheimsmodellen. Men i jämförelse med vårt läge är det rena paradiset.
0 #3 Mikael Pettersson 2010-09-28 23:32
Daniel, gör inte den socialdemokratiska apparaten till din utgångspunkt. Jämförelsen med Norge haltar, centrala LO är ingen radikal kraft, "Rödgröna" samarbetet byggde inte på en omläggning av S-toppens högerkurs. Vissa bra krav fördes fram men de var få och osäkra, a-kassetaket skulle höjas men sänkas efter 100 dagar, svenska trupper ska lämna Afghanistan men bara kanske och inte nu och om Obama vill.
Det allvarliga är att en regering som öppet säger att arbetslösa och sjuka ska piskas har fått förnyat förtroende. Det försvårar det utomparlamentariska arbetet och för många långtidssjuka och långtidsarbetslösa är läget desperat.
"Rödgröna" krumbukter har nu begränsad betydelse, skadan är skedd och frågan är hur vi kan motverka den. Tvärpolitiskt, utomparlamentariskt arbete är det enkla och grundläggande svaret, se t ex

Nätverket gemensam välfärd
www.gemensamvalfard.se

Jobbupproret, ja till fasta jobb, nej till bemanningsföretag
jobbupproret.se

Ofog direkt aktion för fred
ofog.org

Afganistansolidaritet
www.afghanistan.nu
0 #2 Leif T 2010-09-26 18:43
Om det nu var så att det sk RUT var orsaken så bör det ha varit känt bland de sk valstrategerna och då kan man undra om det fanns några övervägande om att behålla detta dock inte i nuvarande form eftersom dessa skattesubventionerade tjänster huvudsakligen utnyttjas av dom som borde ha råd. Ett inkomstprövat RUT borde kanske ha diskuterats vilket även hade inneburit en fokusering på klasskillnaderna i samhället.
0 #1 Jan Grönvik 2010-09-25 16:21
Jakten på den mytiske mittenväljaren har förblindat främst SAP. Tyvärr tror jag att SAP:s kriskommision kommer att komma fram till att det var motståndet mot RUT-avdraget etc. som ledde till valförlusten...

Kommentarer kan inte längre lämnas till denna artikel.

Nytt på Clartébloggen

Storbolagen skriver sagan Spotify

Mikael Nyberg - 22 maj 2018

Spotify är störst i världen på strömmande musik via internet. Bolaget omtalas som en del av det svenska IT-undret. Men i praktiken är företaget i händerna på namnlösa finanskapital och några av medieindustrins jättar. Uppgiften är att beskatta en växande användarskara. En recension av boken Den...

Läs mer...

Saknader

Anders Björnsson - 16 maj 2018

Kulturjournalisten Håkan Lindgren gör ett intellektuellt kardinalfel, när han i en artikel om Kommunistiska Manifestet på Karl Marx’ 200-årsdag angriper denna tunna, av Karl Marx och Friedrich Engels gemensamt författade lunta för vad som saknas där (Svenska Dagbladet 5/5 2018): ”Mänskliga eller...

Läs mer...

Ingen ängslighet för det revolutionära marxistiska arvet

Daniel Hedlund - 15 maj 2018

Jag var den som tog emot telefonsamtalet från enhetschefen på ABF Stockholm och direkt ifrågasatte denne när han ställde in seminariet ”Marx 200e födelsedag” på ABF-huset den 5 maj. I tidningen ETC uttalade jag mig därefter om det inträffade i egenskap av ordförande för Clarté. Tord Björk har nu...

Läs mer...

Läs Clarté på nätet! Nr 4/17 Nu spricker bostadsbubblan

Bildtext

Dubbla självmål av fackliga ledare

Kurt Junesjö - 31 mars 2018

Regeringen har gått till generalangrepp på strejkrätten. En statlig utredning arbetar med stora...

Läs mer...

Bildtext

SD inpå kroppen

Frida Jansson - 31 mars 2018

Sverigedemokraterna vill rulla tillbaka familjepolitiken till 1950-talet. Det handlar om makten...

Läs mer...

Bildtext

Låt inte evidensjakten avgöra allt

Johan Wickström - 31 mars 2018

Kampen mot alternativa fakta och fejknyheter är politiskt viktig. Men en tendens kan dölja en...

Läs mer...