Så det blev ungefär som man kunde föreställa sig i sina mest pessimistiska stunder. Alliansen gick kraftigt framåt och Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

Det är tyvärr ytterst sannolikt att Sverigedemokraternas framgångar kommer att leda till en råare och mer hätsk debatt vad gäller invandrare, och då framförallt muslimer. Visserligen talade alla övriga partiledare med salvelsefulla stämmor om demokrati och antirasism, men redan innan har till exempel Folkpartiet varit och fiskat i Sds mörka vatten.

Det andra som detta val kommer att bli ihågkommet för är Socialdemokratins dåliga resultat. SAP är idag ett 30%-parti, att jämföra med de ca 45%(och vid ett tillfälle över 50%) som partiet historiskt har haft. Var har då deras väljare tagit vägen? Många har gått till sofflocket. Valdeltagandet har gått ned med cirka 10% sedan 1970-talet. De som nu inte är röstar, lågutbildade i LO-kollektivet, har traditionellt röstat på SAP. Deras utträde från den politiska arenan har varit den kanske viktigaste faktorn bakom högervindarna.

Hur skall då förlamningen brytas? Ja, inte är det som de flesta kommentatorer i massmedia tror, att det gäller att bryta med V och söka sig ännu mer in i mitten. I Norge lyckades påtryckningar från ett LO som lyssnade på sina medlemmar föra Arbeiderpartiet vänsterut, och till valseger. Allt har givetvis inte varit frid och fröjd, det högerextrema Frp fick 23% av rösterna i det senaste valet och man deltar i ”kriget mot terrorismen”, men man har kunnat genomföra en hel del välfärdsreformer och stoppat upp privatiseringsvågen. Det finns också exempel på partier till vänster om socialdemokratin som har kunnat nå stora valframgångar, Die Linke i Tyskland och det holländska socialistpartiet. Så förlamningen går att bryta.

Daniel Cederqvist