Hans Isaksson tipsar om allt du behöver för att göra rätt intryck. Det finns ett gammalt recept för social framgång: ät under ditt stånd, klä dig efter ditt stånd, men, framför allt, bo över ditt stånd.

Jag hade konsekvent levt precis tvärtom. Jag insåg att min okunskap och livsstil hotade att göra mig, likt många andra underklassare, till överviktig loser. Vad göra? Att börja äta lite mindre var mig motbjudande. Nej, jag borde bo lyxigare och leta efter ett alldeles eget drömhus. Det skulle bli mitt livsprojekt, på helt annat sätt än vad ens den dyraste HSB-lägenhet kunnat bli.

9604_01.jpgArtikelförfattaren i färd med att förverkliga sina husdrömmar.

Jag lämnade genast hyresgästföreningen och facket med, när jag ändå var i färd med att bli en individ. Jag började titta på Lyxfällan i Kanal 5. Efter ett par avsnitt fann jag dock titeln missvisande - programmet handlade i regel om socialgrupp tre, som levde på hämtpizza, Coca-Cola, snus och öl.

Jag prenumererade i stället på ett stort antal tjocka, glassiga tidskrifter. Jag övergav Arga snickaren för Grand Designs i TV8 och framför allt Husdrömmar i SVT.

Här låter SVT oss ta del av den välbärgade klassens drömmar. Att påstå att programmet saknar klassmedvetande vore orättvist - varje samhällsklass har ju sina drömmar och sina problem!

Då det gäller själva egendomen måste framför allt läget - grannskapet - vara passande. Att bygga om en strandnära nedlagd fabrik eller ett före detta sillrökeri på Österlen eller Gotland är just nu mycket modernt.

Mig ovetande har jag redan tillämpat shabby chic, som kan kombineras med en touche av det moderna och industriella. I takt med att industrin avvecklas som näringsskälla har modern, sofistikerad, industriell estetik flyttat in i hemmen.

9604_02.jpgHusdrömmar 1

Köket är hemmets hjärta, gärna med ett klassiskt val av eventuella luckor med vintage mässingsbeslag - fast med mycket rostfritt och med natursten som bänkskiva. På Sköna Hem föreslår man 21 olika typer av kök som vart och ett, eller alla tillsammans, är en källa till inspiration - vilket faktiskt ger 51 kvadriljoner olika kombinationer för konsumenten. Kaklet får gärna föra tankarna till ett mysigt gammalt slakthus. Ibland kan det gå till överdrift, men man kan tona ner genom att placera kantstött porslin i ljuva pasteller på öppna hyllplan.

Om man någon gång därtill vill använda köket till matlagning och är beredd att ignorera risken för fettfläckar och matos, finns många tips om moderna rätter i tv, på nätet och i dagspressen.

9604_03.jpgHusdrömmar 2

Badrum med riktig spakänsla och vacker utsikt är ett måste. Råa ytor och tidlösa material skapar en känsla av lyx, medan handdukstork i mässing bryter av och tillför värme och elegans. Ett slipat betonggolv tillsammans med handfat i samma material skapar industriell känsla. Ett fristående, oskarianskt badkar kompletterar då det rena rummet, som blir personligt när man fyller det med egna saker. Med mörkare nyanser och koppardetaljer skapas en maskulin värme och glöd när makan flyttat ut.

Att använda ett så lyxigt utrymme för att uträtta naturbehov, kan även under massiv användning av doftljus och blommor bryta den fräscha och finstämda atmosfären. Man bör därför helst klara av dessa saker på arbetet. (Själva muggen avhandlas eller avbildas följaktligen sällan i litteraturen.)

En uppmärksam läsare noterar att det här inte ordas om husets master bedroom. Men en allmän erfarenhet är att tillskapande, underhåll och livslång finansiering av ett drömhem enligt ovan gör att såväl sömn som sexuellt umgänge kommer i andra hand.

Nytt på Clartébloggen

Bolsjevikernas centralkommitté sammanträder den 10 oktober 1917.

Petrograd, 10 oktober 1917

Benny Andersson - 9 oktober 2017

Den 10 oktober 1917 vaknade Petrograds invånare till vad som såg ut att bli ännu en dag av regn och kalla vindar från Neva och Finska viken. Vänstermensjeviken Sukhanov lovade sin hustru att sova över på arbetet, som han brukade när vädret var dåligt. Strax före tio på kvällen började det knacka...

Läs mer...

MODERN av Bertolt Brecht på Teater Tribunalen

Webbredaktionen - 8 oktober 2017

Revolution kräver kamp. Kamp kräver kunskap. Kunskap kräver medvetenhet. Pelagea Wlassowa är en enkel kvinna. Hon sköter hemmet, tar hand om sin son och accepterar stilla att hon inte har någon möjlighet att påverka sitt liv. Men en dag kommer hon i kontakt med en grupp revolutionärer. Ofrivilligt dras hon...

Läs mer...

NMR:s senaste göteborgshistoria

Hans Isaksson - 1 oktober 2017

NMR-marschen i Göteborg den sista september blev trots massiv förhandspublicitet och dito polisskydd mot tiotusentals förbannade göteborgare  ingen odelad framgång för nazisterna. Såvitt man inte vill kalla en eskorterad promenad från den ena ICA-butiken till den andra och åter för en framgång. Jimmy...

Läs mer...

Läs Clarté på nätet! Nr 4/16 Arbetarna - klassen med nio liv

Bildtext

Nationalstaten död? Men den rör ju på sig!

Daniel Hedlund - 29 december 2016

Det sägs att nationalstaten är överspelad och att kapitalisterna har blivit globalister. Tvärtom,...

Läs mer...

Bildtext

Klass med nio liv (intervju)

Beverly J Silver - 29 december 2016

Fackligt folk i USA på 1920-talet hade inte många skäl för optimism. Medlemstalen hade rasat, och...

Läs mer...

Bildtext

Så räddar vi svenska skolan

Mats Wingborg - 29 december 2016

Kunskaperna i matematik och läsfärdighet har förbättrats bland svenska 15-åringar på sistone. Men...

Läs mer...