Clartés mötesfond

 Dela länken
FaceBook  Twitter  

Clartés mötesfond behövs för att låta alternativa röster göra sig hörda i vänsterdebatten. Det är en insamling för att ge bidrag åt offentliga möten och debatter i ett samhälle med försämrade förutsättningar för en fri debatt.

En totalitär liberalism tar över alltmer av den offentliga debatten. Det är hög tid att vända utvecklingen, förklarar Håkan Danielsson och Lennart Palm från Clarté i Göteborg. De tog initiativ till en fond för bidrag till politiska möten och debatter.

Det började för flera år sedan, när clartéisterna i Göteborg planerade ett offentligt möte om Ungernkrisen 1956.

- Vi ville ställa frågor, ge alternativa perspektiv och diskutera, berättar Håkan Danielsson. Förberedelserna var långt gångna men allt stöp på att vi inte kunde få fram pengar till föreläsarnas tågbiljetter och arvoden.

Det är en vanlig erfarenhet numera. Förr var det lätt att få bidrag från något studieförbund för offentliga möten, och på Folkets hus gick det att få lokaler gratis eller nästan gratis. En del av detta finns kvar på sina håll, men allmänt har det blivit kärvare.

- Samtidigt ser vi hur de materiella förutsättningarna för ett tänkande som går på tvärs mot det gängse försämras också på andra områden, förklarar Lennart Palm, till yrket historiker vid Göteborgs universitet.

De alternativa pressrösterna blir samtidigt färre. Det finns pengar att hämta för journalister som gör reportage i linje med de kampanjer som statsorgan, storbolag och mediekoncerner för tillfället bedriver. Men för en frilansjournalist som ifrågasätter till exempel kolonialkriget i Afghanistan är det betydligt svårare att försörja sig.

- Så fick vi idén att skapa en mötesfond, berättar Håkan Danielsson. De som anordnar angelägna politiska möten och debatter är sällan rika organisationer, och de som verkligen kan något i de frågor som är viktiga för mänskligheten är sällan välavlönade akademiker eller journalister.

- Redan 25 kronor per månad har betydelse. Det blir 300 kronor på ett år. Om hundra personer skänker så mycket har vi 30000. Det räcker till många tågbiljetter!

Om du vill bidra:

1. Anmäl ditt intresse att bistå med månatliga bidrag via vårt formulär. Du kan också skicka ett brev till:

Clarté, Mötesfonden, Box 4071, 128 05 Bagarmossen.

Vi sänder dig därefter information om hur du ska gå till väga.

2. Du kan även sätta in engångsbelopp på plusgiro 310041-9 eller bankgiro 200-1618. Mottagare: "Clarté - mötesfonden".

Om du vill ha bidrag:

Enskilda och organisationer kan ansöka om bidrag till föredrag, politiska möten, offentliga debatter och liknande. Ansökan kan göras via vårt formulär eller via brev till:

Clarté, Mötesfonden, Box 4071, 128 05 Bagarmossen.

En kommitté utsedd av Clarté granskar varje ansökan utifrån de mål som anges i förbundets program.

Clartés egen talarbank

Clarté har idag redan en egen talarbank. Läs mer.

Kontaktformulär

Här kan du lämna bidrag till Clartés mötesfond. Du eller din förening kan också ansöka om bidrag ur fonden.

Du kan ladda upp dokument som beskriver din fondansökan