Det var inte så svårt att förutsäga att ett eller annat Alliansparti, som känt sin tillvaro hotad inför det hotande riksdagsvalet skulle försöka spela ut ett eller två spöken: hoten inifrån från "vänstern" och utifrån, från pockande krav från flyktingar. Beträffande de senare var det inte svårt att förutse att ett utspel skulle ske ackompanjerat av bedyranden om den talandes humanism och gästfrihet mot utlänningar - kosta vad det vill! Liksom krav om förbud mot gatutiggeri brukar göra det.Beträffande det förstnämda spöket arbetar Alliansen uppenbarligen i uppförbacke. Reinfeldt gjorde visserligen ett fåfängt försök att lufta kommunistspöket i panik efter EU-valet och Fi:s, V:s och Mp:s framgångar. Men alliansregimens käpphästar, skattesänkningar och ideologiskt betingade privatiseringar, går inte längre hem ens bland majoriteten av en borgerlig opinion. Lite höjd skatt och eventuella återförsamhälleliganden av en ev. S-regering inom t ex vård, skola och omsorg skulle även i dessa kretsar åtminstone skulle tas med jämnmod.

Återstår hotet från invandrare och asylsökande. Tidigare trevare från Reinfeldt, t ex det där med arbetslösheten, som inte skulle finnas om vi bara bestod av "etniska svenskar", gick nämligen inte hem. Med miljoner av människor på flykt undan kriget i Mellanöstern och Afrika, och nu även i Ukraina, kan man dessutom tycka att marknaden skulle vara ovanligt ogynnsam för en SD-oid retorik, som syftar till att ge oss visionen av att det snart bara funnes ståplatser kvar i Sverige mellan alla moskébyggen. Men det kan faktiskt också vara tvärtom - lite nöd i omvärlden kan öka vår empati, medan den kan minska när hjälpbehovet upplevs som överväldigande och hotande. I mitten av augusti och när hans allians låg 10 % efter blev det dock för mycket för statsministern. Inte så att han plötsligt blev oempatisk, snarast tvärtom, men just överväldigad:

"Jag kan redan säga att det kommer att bli omfattande kostnader för att ta emot dessa människor. De är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas utrymme för det".

Och Carl Bildt, som expressinkallats, intygade att han dessutom kände sig hotad av världsläget och såg så bekymrad ut som bara han kan.

Och de som valt att tro att moderatledaren verkligen, 3-4 veckor före valet, velat lyfta blicken från en futtig kamp om makten mot globala tragedier - t ex Maciej Zaremba i dagens DN - utnämner honom nu till vår tids Palme.

Men Reinfeldt har nog realistiskt insett att valet inte kommer att ge Alliansen majoritet. Återstår att försöka tillse att hans motståndare inte heller får det, även om det innebär att han ger SD årets julklapp genom att ställa flyktingfrågan och dess kostnader i centrum. Genom att kombinera med ett motstånd mot en folkförslöande välfärdssektor gör han två flugor på smällen. Vi har att välja mellan välfärd och flyktinginvandring säger han. Och kollegorna i DN och självfallet Expressen har plötsligt, en månad före valet, följsamt börjat att räkna på vad en ensamkommande invandrad kvinna med 3 minderåriga barn över 11 år kostar per månad - sedan är det bara att multiplicera!

Så, om Reinfeldts rödgröna motståndare fram till valet kommer med några fler fläskben till väljarna kan han lugnt låta dem välja mellan flyktingars asylrätt och sin egen efterrätt. Och hoppas att vi fram till valet glömmer 8 års överföringar av makt och rikedomar från de fattiga till de rika.

 

Kommentarer   

-1 #1 William Andersson 2014-08-22 16:35
Ja nu kommer det verkliga genombrottet för SD, de kan komma att välja vilken regering de vill stödja och det regeringsalternativ som är beredda att köpslå med SD vinner. På så sätt blir SD en del av regeringsunderlaget. Från vänster backar Stefan Lindgren och annan brunvänster upp och ger legitimitet åt SDs hets mot romer och bidragsberoende invandrarmammor. En liten extra dos med ekonomisk kris och det ser illa ut för Sverige.
Citera

Nytt på Clartébloggen

Bolsjevikernas centralkommitté sammanträder den 10 oktober 1917.

Petrograd, 10 oktober 1917

Benny Andersson - 9 oktober 2017

Den 10 oktober 1917 vaknade Petrograds invånare till vad som såg ut att bli ännu en dag av regn och kalla vindar från Neva och Finska viken. Vänstermensjeviken Sukhanov lovade sin hustru att sova över på arbetet, som han brukade när vädret var dåligt. Strax före tio på kvällen började det knacka...

Läs mer...

MODERN av Bertolt Brecht på Teater Tribunalen

Webbredaktionen - 8 oktober 2017

Revolution kräver kamp. Kamp kräver kunskap. Kunskap kräver medvetenhet. Pelagea Wlassowa är en enkel kvinna. Hon sköter hemmet, tar hand om sin son och accepterar stilla att hon inte har någon möjlighet att påverka sitt liv. Men en dag kommer hon i kontakt med en grupp revolutionärer. Ofrivilligt dras hon...

Läs mer...

NMR:s senaste göteborgshistoria

Hans Isaksson - 1 oktober 2017

NMR-marschen i Göteborg den sista september blev trots massiv förhandspublicitet och dito polisskydd mot tiotusentals förbannade göteborgare  ingen odelad framgång för nazisterna. Såvitt man inte vill kalla en eskorterad promenad från den ena ICA-butiken till den andra och åter för en framgång. Jimmy...

Läs mer...

Läs Clarté på nätet! Nr 4/16 Arbetarna - klassen med nio liv

Bildtext

Planeten pallar inte mer

Åke Kilander - 29 december 2016

År 2016 var det varmaste året i modern tid, och forskare rapporterar om ett istäcke kring Arktis...

Läs mer...

Bildtext

Klokt tänkt om miljön

Åke Kilander - 29 december 2016

Marxistisk analys behövs för att reda ut de ekologiska frågorna. Åke Kilander rekommenderar...

Läs mer...