"En Palme för vår tid"

 Dela länken
FaceBook  Twitter  

Det var inte så svårt att förutsäga att ett eller annat Alliansparti, som känt sin tillvaro hotad inför det hotande riksdagsvalet skulle försöka spela ut ett eller två spöken: hoten inifrån från "vänstern" och utifrån, från pockande krav från flyktingar. Beträffande de senare var det inte svårt att förutse att ett utspel skulle ske ackompanjerat av bedyranden om den talandes humanism och gästfrihet mot utlänningar - kosta vad det vill! Liksom krav om förbud mot gatutiggeri brukar göra det.Beträffande det förstnämda spöket arbetar Alliansen uppenbarligen i uppförbacke. Reinfeldt gjorde visserligen ett fåfängt försök att lufta kommunistspöket i panik efter EU-valet och Fi:s, V:s och Mp:s framgångar. Men alliansregimens käpphästar, skattesänkningar och ideologiskt betingade privatiseringar, går inte längre hem ens bland majoriteten av en borgerlig opinion. Lite höjd skatt och eventuella återförsamhälleliganden av en ev. S-regering inom t ex vård, skola och omsorg skulle även i dessa kretsar åtminstone skulle tas med jämnmod.

Återstår hotet från invandrare och asylsökande. Tidigare trevare från Reinfeldt, t ex det där med arbetslösheten, som inte skulle finnas om vi bara bestod av "etniska svenskar", gick nämligen inte hem. Med miljoner av människor på flykt undan kriget i Mellanöstern och Afrika, och nu även i Ukraina, kan man dessutom tycka att marknaden skulle vara ovanligt ogynnsam för en SD-oid retorik, som syftar till att ge oss visionen av att det snart bara funnes ståplatser kvar i Sverige mellan alla moskébyggen. Men det kan faktiskt också vara tvärtom - lite nöd i omvärlden kan öka vår empati, medan den kan minska när hjälpbehovet upplevs som överväldigande och hotande. I mitten av augusti och när hans allians låg 10 % efter blev det dock för mycket för statsministern. Inte så att han plötsligt blev oempatisk, snarast tvärtom, men just överväldigad:

"Jag kan redan säga att det kommer att bli omfattande kostnader för att ta emot dessa människor. De är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas utrymme för det".

Och Carl Bildt, som expressinkallats, intygade att han dessutom kände sig hotad av världsläget och såg så bekymrad ut som bara han kan.

Och de som valt att tro att moderatledaren verkligen, 3-4 veckor före valet, velat lyfta blicken från en futtig kamp om makten mot globala tragedier - t ex Maciej Zaremba i dagens DN - utnämner honom nu till vår tids Palme.

Men Reinfeldt har nog realistiskt insett att valet inte kommer att ge Alliansen majoritet. Återstår att försöka tillse att hans motståndare inte heller får det, även om det innebär att han ger SD årets julklapp genom att ställa flyktingfrågan och dess kostnader i centrum. Genom att kombinera med ett motstånd mot en folkförslöande välfärdssektor gör han två flugor på smällen. Vi har att välja mellan välfärd och flyktinginvandring säger han. Och kollegorna i DN och självfallet Expressen har plötsligt, en månad före valet, följsamt börjat att räkna på vad en ensamkommande invandrad kvinna med 3 minderåriga barn över 11 år kostar per månad - sedan är det bara att multiplicera!

Så, om Reinfeldts rödgröna motståndare fram till valet kommer med några fler fläskben till väljarna kan han lugnt låta dem välja mellan flyktingars asylrätt och sin egen efterrätt. Och hoppas att vi fram till valet glömmer 8 års överföringar av makt och rikedomar från de fattiga till de rika.

 

Kommentarer   

 
-1 #1 William Andersson 2014-08-22 16:35
Ja nu kommer det verkliga genombrottet för SD, de kan komma att välja vilken regering de vill stödja och det regeringsalternativ som är beredda att köpslå med SD vinner. På så sätt blir SD en del av regeringsunderlaget. Från vänster backar Stefan Lindgren och annan brunvänster upp och ger legitimitet åt SDs hets mot romer och bidragsberoende invandrarmammor. En liten extra dos med ekonomisk kris och det ser illa ut för Sverige.
Citera
 

Ett urval andra artiklar av samma författare

Springtime for Hitler?

publicerad i Clartébloggen 22 januari 2017

Ledare - Dumpad livslön

publicerad i 3/16 Slaveriets republik 27 december 2016

Ur hästens mun

publicerad i 3/16 Slaveriets republik 27 december 2016

En from förfalskning

publicerad i Clartébloggen 14 december 2016

Vårt folk???

publicerad i Clartébloggen 27 november 2016

Fidel dog igår

publicerad i Clartébloggen 26 november 2016

Dylan: Vår granne, busen

publicerad i Clartébloggen 11 november 2016

En bitter man

publicerad i Clartébloggen 30 oktober 2016

Amerikanska Jeans (Anmälan)

publicerad i Clartébloggen 4 oktober 2016

RT+svensk extremhöger=Sant?

publicerad i Clartébloggen 3 oktober 2016

Ännu en fjättrad folktribun

publicerad i Clartébloggen 11 september 2016

Carolas framgångssaga

publicerad i Clartébloggen 8 september 2016

Så möter vi det ryska hotet

publicerad i 2/16 Robotarna 4 augusti 2016

Ditt nya hem

publicerad i 1/16 Någonstans att bo 15 juni 2016

Ett generöst förslag?

publicerad i Clartébloggen 30 mars 2016

Prenumerera!

Aktuella bloggartiklar

Loretta Napoleonis bok Kidnappningsindustrin

Åke Kilander - 18 april 2017

Terrordådet i Stockholm den 7 april

Förbundsstyrelsen - 11 april 2017

Uttalande från Clartés stämma 2017

Clartéstämman - 28 mars 2017

Om hur SAP modigt kämpar mot en medvind

Hans Isaksson - 9 mars 2017

Inställda operationer

Dan Israel - 13 februari 2017

Om Nordirland, ett svar till Lennart Rahm

Kerstin Stigsson - 12 februari 2017

Håller borgarklassen på att ömsa skinn?

Benny Andersson - 5 februari 2017

Slutord, för den här gången

Benny Andersson - 29 januari 2017

Slutreplik till Kerstin Stigsson om Nordirland.

Lennart Rahm - 25 januari 2017

Strejk i Göteborgs hamn!

Webbredaktionen - 24 januari 2017

Springtime for Hitler?

Hans Isaksson - 22 januari 2017

Behöver Sverige invandrad arbetskraft?

Benny Andersson - 15 januari 2017

Passengers (Recension)

Daniel Hedlund - 5 januari 2017

En from förfalskning

Hans Isaksson - 14 december 2016