Gaza - regeln och undantaget

 Dela länken
FaceBook  Twitter  

Israels premiärminister sade häromdagen efter sin senaste bombning av en FN-skola, där tio barn dödades: "Vi tar bara hänsyn till vår säkerhet - inte till något annat". Bland ting som Benjamin Netanyahu sålunda inte anser sig behöva ta hänsyn till är mänskliga rättigheter och internationell lag. Hittills har han med hjälp, främst från USA och Europa, under decennier kunnat fortsätta sin ockupations- och apartheidpolitik. Hans försvarare brukar vid varje övergrepp hävda: "Israel måste ju få förvara sig".

FN:s återhållsamme generalsekreterare kallade visserligen bombningen av FN-skolan för ett vidrigt illdåd, för vilket de ansvariga bör ställas inför domstol. Västliga styresmän och ledande media i svensk politiks mycket breda mittfåra kan däremot idag på sin höjd uppvisa en temporär och pliktskyldig upprördhet över dråpet på hittills 1700 Gazapalestinier. Följande fabel kan kanske hjälpa oss att förstå denna nästan letargiska hållning?

I Bertolt Brechts lilla lärostycke "Regeln och undantaget" berättas historien om en välbeställd köpman, som med sin bärare befann sig på resa i nordöstra Asien. Bäraren behandlade han som ett djur. Han stod nu inför rätta för att ha dödat honom. Köpmannen uppgav att bäraren hotat honom med en sten som vapen. Utredningen visade dock att bäraren bara hade velat döda en orm som ringlat mot uppdragsgivaren.

Köpmannen friades av sina likar i domstolen. Man anförde som domskäl att bäraren, mot bakgrund av den vidriga behandling han länge utsatts för, med fog kunde misstänkas för att ha velat dräpa sin plågoande. Att behandla sin underlydande som ett djur var kanske klandervärt - men dock enligt regeln. Om bäraren därför velat hämnas hade det varit normalt och enligt regeln. Det var mordoffrets osjälviska agerande som var avvikande och ett undantag. Och - som domstolen påpekade - bör man döma efter regeln, inte efter undantaget. Det var gärningsmannens omvittnat långvariga, men regelmässiga, vidrighet mot mordoffret som räknades honom till godo och friade honom. Men åter till Palestina!

Sverige och Västmedia resonerar och agerar under den pågående massakern i Gaza numera som Brechts domstol. Man betraktar Israels minst 40-åriga illegala ockupation, dess landstölder, kränkningar av arabbefolkningens mänskliga rättigheter och snart 70 år av etniska rensningar som normaltillstånd, som regeln. Tortyr och internering av motståndsmän, bulldozningar av familjernas hem och beskjutning av det extremt tättbefolkade Gaza uppfattas som beklagliga, men förståeliga konsekvenser av regeln. Israels aktuella angrepp mot det Hamasstyrda Gaza betraktas som en normal reaktion mot ett terrorbrott, som visserligen i efterhand enligt Israels ÖB medvetet men falskeligen tillskrivits Hamas. Men även påhittade brott av Hamas och motståndsrörelsens merendels verkningslösa raketer betraktas som avvikelser från regeln och måste bestraffas tusenfalt. De palestinska raketernas dåliga precision gör rent av att de i Dagens EKO antyds vara "extra terroristiska", eftersom de, till skillnad från Israels projektiler, inte kan styras, t ex mot FN-skolor, ambulanser eller sjukhus. Och att Gazaborna genom tunnlar försöker ta sig ut från ockupationsmaktens illegala inspärrning betraktas som en "underjordisk" och aggressiv aktivitet.

Dagens EKO:s reporter "sammanfattar" häromdagen folkrättexperten Ove Brings längre redogörelse av alla Israels brott mot krigslagarna under det aktuella angreppet, och understryker: "Båda sidor har således begått brott mot folkrätten". Den dag skall komma då det officiella Sverige kommer att skämmas för sådana typiska försök att jämställa mördare och offer - fast erfarenhetsmässigt brukar sådan självkritik dröja länge.

Under tiden kan Sveriges folk åtminstone visa sin solidaritet med Gaza genom att delta i en växande bojkott mot den israeliska regimen och israeliska varor.

 

Kommentarer   

 
0 #1 Benny Åberg 2014-08-06 00:35
Skriv under och publicera anmälan till internationella åklagarkammaren.
Tyvärr gick inte att kopiera in. Men den finns på min fb-sida och är alltså en anmälan via den nya lagen SFS 2014: 406. Den aktuella anmälningen sker av en anhörig i Norrköping som mist anhöriga. Anklagade är: Benyjamin Netanyaho, Moshe Yaalon, Benyamin Gantz och Slogo Turgeman. Åtalade för : Folkmord, mordkrigsförbrytelser ochbrott mot mänskligheten. Med vänlig hälsning Benny Åberg
Citera
 

Ett urval andra artiklar av samma författare

Springtime for Hitler?

publicerad i Clartébloggen 22 januari 2017

Ledare - Dumpad livslön

publicerad i 3/16 Slaveriets republik 27 december 2016

Ur hästens mun

publicerad i 3/16 Slaveriets republik 27 december 2016

En from förfalskning

publicerad i Clartébloggen 14 december 2016

Vårt folk???

publicerad i Clartébloggen 27 november 2016

Fidel dog igår

publicerad i Clartébloggen 26 november 2016

Dylan: Vår granne, busen

publicerad i Clartébloggen 11 november 2016

En bitter man

publicerad i Clartébloggen 30 oktober 2016

Amerikanska Jeans (Anmälan)

publicerad i Clartébloggen 4 oktober 2016

RT+svensk extremhöger=Sant?

publicerad i Clartébloggen 3 oktober 2016

Ännu en fjättrad folktribun

publicerad i Clartébloggen 11 september 2016

Carolas framgångssaga

publicerad i Clartébloggen 8 september 2016

Så möter vi det ryska hotet

publicerad i 2/16 Robotarna 4 augusti 2016

Ditt nya hem

publicerad i 1/16 Någonstans att bo 15 juni 2016

Ett generöst förslag?

publicerad i Clartébloggen 30 mars 2016

Prenumerera!

Aktuella bloggartiklar

Daniel Hedlund ny ordförande i Clarté

Clartéredaktionen - 22 maj 2017

Vänsternationalism

Kerstin Stigsson - 18 maj 2017

Nationella Frontens ekonomiska dubbelspel

Benny Andersson - 4 maj 2017

Loretta Napoleonis bok Kidnappningsindustrin

Åke Kilander - 18 april 2017

Terrordådet i Stockholm den 7 april

Förbundsstyrelsen - 11 april 2017

Uttalande från Clartés stämma 2017

Clartéstämman - 28 mars 2017

Om hur SAP modigt kämpar mot en medvind

Hans Isaksson - 9 mars 2017

Inställda operationer

Dan Israel - 13 februari 2017

Om Nordirland, ett svar till Lennart Rahm

Kerstin Stigsson - 12 februari 2017

Håller borgarklassen på att ömsa skinn?

Benny Andersson - 5 februari 2017

Slutord, för den här gången

Benny Andersson - 29 januari 2017

Slutreplik till Kerstin Stigsson om Nordirland.

Lennart Rahm - 25 januari 2017

Strejk i Göteborgs hamn!

Webbredaktionen - 24 januari 2017

Springtime for Hitler?

Hans Isaksson - 22 januari 2017

Behöver Sverige invandrad arbetskraft?

Benny Andersson - 15 januari 2017