Glöm inte att ha ljudet på i din webbläsare.

Beställ nya numret av Clarté!

 

En av Muhammeds tidiga franska levnadstecknare erkänner i förordet till sin biografi över profeten att han inte haft några skriftliga källor utan bara återger vad som är allmänt känt med tillägget: "Hur mycket ont man än skriver om denna man så kan det inte innebära förtal eftersom hans ondska överträffar allt vad som kan uttryckas på mänskligt språk". Ofrivilligt gör sig därmed denne illustre biograf till talesman för svenska och internationella medier och deras beskrivningar av situationen i Syrien. Det finns ingen obekräftad uppgift som inte är värd att spridas bara den tjänar sitt syfte: att stärka opinionen för någon form av militärt ingripande i Syrien.
De bestialiska morden i Houla-distriktet utgör inget undantag. Trots alla oklarhet kring massakern slår till exempel Aftonbladet i en artikel (30/5) fast att den utfördes av Shabiahmilisen. Det är en grupp, får vi veta i samma artikel, som "verkar ha rekryterats av diktatorn Bashar al-Assad för att sköta det riktigt smutsiga jobbet". Skrivningen "verkar ha" är signifikativ för den insinuanta stil som kännetecknar Syrienrapporteringen. Med de fakta som finns om massakern skulle det gå att skriva att massakern" verkar ha utförts av sekteristiska krafter som vill att Nato ska ingripa och störta den syriska regeringen och att den verkar ha riktat sig mot personer som vägrade att öppet stödja oppositionen". Men en sådan artikel kommer vi aldrig att få läsa i Aftonbladet eller någon annan svensk tidning som kontrolleras av de stora mediehusen. Klargörande med Aftonbladets artikel om massakern i Houla är i alla fall att reportern tar bladet för munnen och öppet beskriver Aftonbladets smaklösa kampanj, "En timlön för Syrien barn", som en del i propagandakriget mot Syrien. I kampanjen har Aftonbladet engagerat svenska barn i sina krigsansträngningar under förespegling att barnen endast samlar in pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR.
Normala journalistiska principer gäller inte i Syrienrapporteringen. När det inte räcker för krigsglada journalister att insinuerar går det bra att ljuga. Sålunda kunde BBC illustrerar massakern i Houla med bilder som var tagna i Iraq.
Omständigheterna runt massakern i Houla är fortfarande, när detta skrivs, oklara. Men sättet de rapporterades på bör stämma till eftertanke. Först hette det att den syriska arméns stridvagnar ursinnigt skjutit in bland fredliga demonstranter och dödat ett stort antal människor. Sedan visade det sig att de flesta hade dödats på nära håll, fått halsarna avskurna eller en kula i huvudet. Då kom uppgifterna om Shabiamilisen. Men faktum är att området där massakerna ägde rum kontrolleras av den så kallade oppositionen och gör så fortfarande. De få fakta som finns om massakern stöder alltså snarast den syriska regeringens förklaring att dåden utfördes av beväpnade oppositionsanhängare.
Syrien går nu från massaker till massaker. Men det finns en logik i händelserna. Sverige, USA och andra EU-länder har utnämnt sig själva till "världssamfundet" eller "omvärlden". Genom att elda på våldet i Syrien förbereder "omvärlden" sina medborgare på militär intervention. Samma mönster upprepas ständigt; Kosovo, Iraq, Libyen och nu Syrien. En brutal diktator, ett värnlöst folk som måste befrias och en enad "omvärld". Se där har vi formeln för katastrof. I Iraq exploderar bomberna dagligen fortfarande efter snart tio år och omöjliggör utveckling, I Libyen drar de mördargäng som hjälptes till makten av Carl Bildt och andra svenska politiker runt och skjuter på de egna medborgarna, med preferens för de med mörk hud.
Vad medierna glömmer att berättar när konflikten i Syrien beskrivs som omvärlden mot Bashar al-Assad är att omvärlden endast representerar snäva etniska intressen i USA och Europa. Asien, Afrika och Latinamerika räknas inte in i omvärlden. Där finns kloka personer som Argentinas president Cristina Fernández, Brasiliens president Dilma Rousseff och Sydafrikas Jacob Zuma. De motsatte sig alla tre Natos övergrepp på Libyen och kräver nu en fredlig lösning på konflikten i Syrien.
När jag har skrivit detta ringer det på dörren. Utanför står en tioårig pojke med bedjande blick och frågar om jag har några pet-flaskor.
- Vi ska samla in 100 kronor till UNHCR, säger han och jag vill bara gråta - för Syriens barn.

Kommentarer

0 #4 jan ove johansson 2012-12-02 22:34
Hans Örns text har några månader på sitt samvete men det är väl fortfarande korrekt.
Do ck är det två frågrställningar som inte alls diskuteras i samband med konflikten i Syrien.
1) Skulle Assad kunna fört en annorlunda politk och gett efter för de krafter som trots allt ville ha en mer demokratiskt utveckling. Skulle denna mer demokratiska utvecklingen isåfall kunnat stoppat kriget ?? Eller var denna konflikt oundviklig ??
2) För att man trovärdigt skall kunna visa på rebellernas grymheter räcker det inte bara att dra fram ena sidan utan även regimens övergrepp måste erkännas. Alternativet är att hävda att de inte finns. Men i det fallet blir bevisbördan övermäktig tror jag. Ingen har heller ens försök.
Med detta sagt kan man ändå motsätta sig varje utländsk inblandning i Syrien.
0 #3 Hans Isaksson 2012-06-06 00:43
Visst har Hans Öhrn rätt!
Dock verkar Ryssland och Kina lärt sig hur valserna går när det finns behov av att intervernera i Mellanöstern och slå ihjäl struliga arabledare. Det sk Världssamfundet får hitta på något annat denna gång.
0 #2 Andreas 2012-06-05 15:46
Tack för en upplysande och viktig text!
0 #1 Chams 2012-06-05 00:40
:sad: så smärsamt , visst vill man gråta , hur lågt kan sveriges politik komma och tillåta att svriges barn blir en instrument i i det här proppaganda kriget .
Tack Hans , du är en modig man , jag måste erkänna att jag började gråta

Kommentarer kan inte längre lämnas till denna artikel.

Nytt på Clartébloggen

Birgit Ståhl-Nyberg: Happy Boys (1974)

Borgerlig konstkritik

Mikael Nyberg - 20 april 2018

Min mor, Birgit Ståhl-Nyberg, var van att från den borgerliga kanten få nedlåtande recensioner av sina bilder. ”... det här är fråga om en konstnärlig begåvning som snörd i politisk korsett ännu inte fått komma till sin rätt", skrev Eugen Wretholm i Vecko-Revyn 1974. Camilla Hammarström skriver i...

Läs mer...

Danmark och integrationen

Olle Josephson - 4 april 2018

Med jämna mellanrum nås vi av häpnadsväckande rapporter om dansk flyktingpolitik. Nu föreslås att inga kvotflyktingar över huvud taget ska tas emot, och att asyl bara ska kunna sökas från ett annat land. Särskilda lagar ska tillämpas i områden där det bor många utrikes födda. Alla internationella...

Läs mer...

Nya Tider?

Henrik Persson - 3 april 2018

I en artikel av Margareta Zetterström som publicerats här på Clartébloggen har en del av diskussionen i kommentarerna handlat om synen på tidningen Nya Tider. Här publiceras en kritisk kommentar till den karakteristik av Nya Tider som Frank Nilsson framfört i denna diskussion. SVT har gjort en...

Läs mer...

Läs Clarté på nätet! Nr 4/17 Nu spricker bostadsbubblan

Bildtext

Dubbla självmål av fackliga ledare

Kurt Junesjö - 31 mars 2018

Regeringen har gått till generalangrepp på strejkrätten. En statlig utredning arbetar med stora...

Läs mer...

Bildtext

Mörkrets välde

Mathias Cederholm - 31 mars 2018

En kolonial myt härjar än i dag: imperialismen drar med sig åtskilligt elände men lovar ändå...

Läs mer...

Bildtext

Låt inte evidensjakten avgöra allt

Johan Wickström - 31 mars 2018

Kampen mot alternativa fakta och fejknyheter är politiskt viktig. Men en tendens kan dölja en...

Läs mer...