Så det blev ungefär som man kunde föreställa sig i sina mest pessimistiska stunder. Alliansen gick kraftigt framåt och Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

Det är tyvärr ytterst sannolikt att Sverigedemokraternas framgångar kommer att leda till en råare och mer hätsk debatt vad gäller invandrare, och då framförallt muslimer. Visserligen talade alla övriga partiledare med salvelsefulla stämmor om demokrati och antirasism, men redan innan har till exempel Folkpartiet varit och fiskat i Sds mörka vatten.

Det andra som detta val kommer att bli ihågkommet för är Socialdemokratins dåliga resultat. SAP är idag ett 30%-parti, att jämföra med de ca 45%(och vid ett tillfälle över 50%) som partiet historiskt har haft. Var har då deras väljare tagit vägen? Många har gått till sofflocket. Valdeltagandet har gått ned med cirka 10% sedan 1970-talet. De som nu inte är röstar, lågutbildade i LO-kollektivet, har traditionellt röstat på SAP. Deras utträde från den politiska arenan har varit den kanske viktigaste faktorn bakom högervindarna.

Hur skall då förlamningen brytas? Ja, inte är det som de flesta kommentatorer i massmedia tror, att det gäller att bryta med V och söka sig ännu mer in i mitten. I Norge lyckades påtryckningar från ett LO som lyssnade på sina medlemmar föra Arbeiderpartiet vänsterut, och till valseger. Allt har givetvis inte varit frid och fröjd, det högerextrema Frp fick 23% av rösterna i det senaste valet och man deltar i ”kriget mot terrorismen”, men man har kunnat genomföra en hel del välfärdsreformer och stoppat upp privatiseringsvågen. Det finns också exempel på partier till vänster om socialdemokratin som har kunnat nå stora valframgångar, Die Linke i Tyskland och det holländska socialistpartiet. Så förlamningen går att bryta.

Daniel Cederqvist

Kommentarer   

0 #4 Daniel Cederqvist 2010-10-03 23:50
Mikael: Jag gör inte den socialdemokratiska apparaten till min huvudsida. Det utomparlamentariska, tvärpolitiska arbetet är bra och viktigt. Men DET RÄCKER INTE. De nätverk som du ger exempel på har inte haft någon större betydelse i den praktiska politiken, lokala undantag kan finnas. Det har funnits, och finns, svagheter med Trondheimsmodellen. Men i jämförelse med vårt läge är det rena paradiset.
Citera
0 #3 Mikael Pettersson 2010-09-28 23:32
Daniel, gör inte den socialdemokratiska apparaten till din utgångspunkt. Jämförelsen med Norge haltar, centrala LO är ingen radikal kraft, "Rödgröna" samarbetet byggde inte på en omläggning av S-toppens högerkurs. Vissa bra krav fördes fram men de var få och osäkra, a-kassetaket skulle höjas men sänkas efter 100 dagar, svenska trupper ska lämna Afghanistan men bara kanske och inte nu och om Obama vill.
Det allvarliga är att en regering som öppet säger att arbetslösa och sjuka ska piskas har fått förnyat förtroende. Det försvårar det utomparlamentariska arbetet och för många långtidssjuka och långtidsarbetslösa är läget desperat.
"Rödgröna" krumbukter har nu begränsad betydelse, skadan är skedd och frågan är hur vi kan motverka den. Tvärpolitiskt, utomparlamentariskt arbete är det enkla och grundläggande svaret, se t ex

Nätverket gemensam välfärd
www.gemensamvalfard.se

Jobbupproret, ja till fasta jobb, nej till bemanningsföretag
jobbupproret.se

Ofog direkt aktion för fred
ofog.org

Afganistansolidaritet
www.afghanistan.nu
Citera
0 #2 Leif T 2010-09-26 18:43
Om det nu var så att det sk RUT var orsaken så bör det ha varit känt bland de sk valstrategerna och då kan man undra om det fanns några övervägande om att behålla detta dock inte i nuvarande form eftersom dessa skattesubventionerade tjänster huvudsakligen utnyttjas av dom som borde ha råd. Ett inkomstprövat RUT borde kanske ha diskuterats vilket även hade inneburit en fokusering på klasskillnaderna i samhället.
Citera
0 #1 Jan Grönvik 2010-09-25 16:21
Jakten på den mytiske mittenväljaren har förblindat främst SAP. Tyvärr tror jag att SAP:s kriskommision kommer att komma fram till att det var motståndet mot RUT-avdraget etc. som ledde till valförlusten...
Citera

Nytt på Clartébloggen

Bolsjevikernas centralkommitté sammanträder den 10 oktober 1917.

Petrograd, 10 oktober 1917

Benny Andersson - 9 oktober 2017

Den 10 oktober 1917 vaknade Petrograds invånare till vad som såg ut att bli ännu en dag av regn och kalla vindar från Neva och Finska viken. Vänstermensjeviken Sukhanov lovade sin hustru att sova över på arbetet, som han brukade när vädret var dåligt. Strax före tio på kvällen började det knacka...

Läs mer...

MODERN av Bertolt Brecht på Teater Tribunalen

Webbredaktionen - 8 oktober 2017

Revolution kräver kamp. Kamp kräver kunskap. Kunskap kräver medvetenhet. Pelagea Wlassowa är en enkel kvinna. Hon sköter hemmet, tar hand om sin son och accepterar stilla att hon inte har någon möjlighet att påverka sitt liv. Men en dag kommer hon i kontakt med en grupp revolutionärer. Ofrivilligt dras hon...

Läs mer...

NMR:s senaste göteborgshistoria

Hans Isaksson - 1 oktober 2017

NMR-marschen i Göteborg den sista september blev trots massiv förhandspublicitet och dito polisskydd mot tiotusentals förbannade göteborgare  ingen odelad framgång för nazisterna. Såvitt man inte vill kalla en eskorterad promenad från den ena ICA-butiken till den andra och åter för en framgång. Jimmy...

Läs mer...

Läs Clarté på nätet! Nr 4/16 Arbetarna - klassen med nio liv

Bildtext

Öppet mål för arbetarrörelsen (intervju)

Mats Wingborg - 29 december 2016

Mats Wingborg om SD, alliansen och Svenskt Näringsliv _ Öppet mål för arbetarrörelsen.

Läs mer...

Bildtext

Planeten pallar inte mer

Åke Kilander - 29 december 2016

År 2016 var det varmaste året i modern tid, och forskare rapporterar om ett istäcke kring Arktis...

Läs mer...

Bildtext

Klass med nio liv (intervju)

Beverly J Silver - 29 december 2016

Fackligt folk i USA på 1920-talet hade inte många skäl för optimism. Medlemstalen hade rasat, och...

Läs mer...