En klar linje blir än mera synlig

 Dela länken
FaceBook  Twitter  

Det är förunderligt, men föga förvånande, vilka känslor Roy Anderssons mottagande av Jan Myrdals Leninpris tycks ha uppväckt bland vissa svenska tidsenliga intellektuella.

Peter Englund satte ribban högt redan vid förra vårens prisutdelning genom på minimalt utrymme i DN genom ett par satser nedlägga

1) 2009 års pristagare, historikern Mathias Gardell själv

2)Pol Pot, som har inspirerat

3) Jan Myrdal - om det inte var tvärtom - och

4) Lenin som har inspirerat dem alla -eller var det tvärtom?

5) Styrelsen för Jan Myrdalsällskapet.

Allt detta klarade Englund dessutom synbarligen utan att behöva styrka pristagarens undermålighet på annat sätt än genom hans villighet att ta emot Myrdalpriset.

Och nu är det dags igen:

DN:s kulturredaktör Maria Schottenius nöjer sig, blid och generös som alltid, med att den 7/2 antyda att Roy Anderssons pris mest rör sig om en Göteborgshistoria. Men glömde att gratulera.

Thomas Nydahl är poeten, som aldrig, vilken politik han för dagen bekänt sig till, varit känd som en nyansernas mästare. Han väljer i sin blogg 5/2 att i sin föregångares efterföljd gå till attack mot Myrdal, Sovjet, Pol Pot. Han hotar dessutom att inte läsa ut den bok, som han tydligen håller på med, av "gravplundraren och tyrannvännen" RA:

"Roy Andersson har valt att blunda inför det barbari som ägt rum i Sovjet och Kambodja. För 100.000 silverslantar väljer han också att beljuga en omvärld som vet bättre när det gäller Myrdal. Denne man har så länge han kunnat och så ofta han fått tillfälle framställt de röda khmererna som sitt folks befriare. Det är skillnad på död och död, på blod och blod. Roy Andersson kommer att vara stolt över ett pris som bär en massmördares namn.
Jag avslutar läsningen av Anderssons bok. Inte ett ord är trovärdigt efter detta, inte ens ett kommatecken om det monterats in i en mening av honom. Gravplundrare och tyrannvänner har jag inget till övers för, inte ens när de är uppburna konstnärer."

 

Per Wirten, den just avgångne Arenaredaktören, har i sin blogg  5/2 däremot synpunkter på Lenin, Pol Pot, Myrdal men därtill på Mao Zedong. Slår dessutom ett slag för det statliga sanningsministeriet. Och är bekymrad för RA:s nattsömn:

"Han förslavade arbetarklassen, inrättade koncentrationsläger, grundlade mekanismerna för "den stora terrorn", krossade all demokratisk opposition, Kronstadtsupproret, anarkisterna runt bondeledaren Machno, skapade svält och död. 100 000 kronor i Lenins namn. Pengar eller politisk heder? Ligger Roy Andersson sömnlös?

Alternativ: han tar emot pengarna och donerar dom till Forum för levande historia för mer info om Pol Pot och folkmordet i Kambodja, eller använder dom för att arrangera internationellt forskarseminarium i Stockholm om Maos terror i Kina eller låter alla pengarna gå till nån skribent vill skriva bok om Jan Myrdals förhållande till politisk terror."

 

Originellt, men inte lustigt, nog förefaller Vetenskap och Folkbildnings blogg att denna gång vara, inte den mest vältaliga, men väl den mest produktiva, källan för invektiv  mot RA och Myrdal, varav de tre mest städade här citeras:

Sign Anders G utmärker sig faktiskt genom att, om än kortfattat och okunnigt, lägga synpunkter RA:s fyrtioåriga konstnärliga verk, som han faktiskt fick pris för:

"Roy Andersson sjönk ytterligare i min aktning. ... Dessutom har han gjort tråkiga prettofilmer".

Sign Devadattas inlägg rymmer nog -och bekräftar samtidigt - en stor sanning:

"Tack Jan Myrdal-sällskapet för att ni förenklar mina bedömningar av kulturkändisar .... nu ser jag tydligt vilken nytta Leninpriset gör: det sållar agnarna från vetet".

Signaturen är kanske inte medveten om det, men han/hon parafraserar faktiskt Mao Zedongs tal på treårsdagen av grundandet av det kinesiska folkets
Antijapanska militärpolitiska högskola den 26 maj 1939:

Det är ännu bättre om fienden angriper oss ursinnigt och utmålar oss som helsvarta och utan ett enda försonande drag. Detta visar att vi inte enbart dragit en klar skiljelinje mellan fienden och oss själva utan också uppnått ganska mycket i vårt arbete.

Jag inte dock är säker på att signaturen och jag kanske skulle kunna enas om vad som är vad när det gäller "agnar och vete". För att inte låta alltför negativ mot VoF måste man kanske förstå att skribenterna på denna blogg kanske någon gång måste koppla av från sitt berömvärda vetenskapliga och folkbildande verksamhet och lämna fritt fram för sina primitiva politiska drifter.

Sign Anders passar t ex på att med utgångspunkt från RA sammanfatta hela socialismens historia:

"Det jag inte förstår är hur socialister och kommunister fortfarande försvarar socialismen/kommunismen när vi vet att den i Ryssland kom till genom en statskupp, med en minoritet av folket på sin sida och ledde hela landet till demokratisk och ekonomisk kollaps bara några årtionden senare".

Det mesta som behöver sägas här om denna historieskrivning sade Mathias Gardell den 6/4-2009 om Peter Englund:

"Som historiker vet Englund att det vi kallar historia egentligen är historiografi: vi väljer ur historiens mångfald ut delar som vi fogar samman till en berättelse som talar om var vi är, varför vi är där och vart vi skall. Mellan olika historieskrivningar pågår en kamp som alltid är politisk, och den historieskrivning som blir officiell återspeglar relativa politiska maktförhållanden. Makten över framtiden går således via kontroll över historien - vilket förklarar varför staten etablerat myndigheten Levande historia."

Roy Andersson är en högvärdig pristagare.

Han är, även enligt egen utsago, socialdemokrat och folkbildare. Han skiljer sig från mängden av intellektuella vindflöjlar av typ Englund, Nydahl och Wirtén och från "folkbildare", som likt myndigheten "Levande historia" ser som sin uppgift att propagera de härskandes bild av samhälle och historia. Han drar, liksom Jan Myrdal, en klar skiljelinje genom att solidarisera sig med arbetarklassen, dess rörelse och - med öppna ögon - med dess historia.

Som vi ser är detta numera livsfarligt.

 

Kommentarer   

 
0 #7 Per Karsman 2012-04-19 22:16
Är det någon som smakat på ett Adolf Hitler pris? Det fanns väl många som som sympatiserade med ide'erna och den "goda saken " utan att förstå hur det skulle gå. Är man då helt utan skulld? Om man har mördar sin befolkning spelar anledningen då någon roll? Eller går det kanske att rättfärdiga av speciella skäl?? Att någon kan ta emot ett Lenin pris och att man respekterar Jan Myrdal finnar jag helt bisarrt.
Citera
 
 
0 #6 Dan Jerrestam 2010-04-11 15:35
Roy Anderssons eget svar på en del av påhoppen för att han med glädje tagit emot Leninpriset finns att ta del av på:
www.janmyrdalsallskapet.se/jan-myrdals-stora-pris/item/15-reaktioner-pa-leninpriset-2010.html
Citera
 
 
0 #5 Dan Jerrestam 2010-04-02 11:06
Författaren av bloggartikeln förnekar att han skulle vara skeptikersignaturen Garvarn på VoF. /Dan Jerrestam
Citera
 
 
0 #4 Simplex 2010-03-29 09:14
Det har avslöjats att Hans Isaksson med största sannolikhet är identisk med den ökända skeptikersignaturen Garvarn.

Det är upplysningsvis det som Devadatta anspelar på. Saken har utvecklats till en mycket pinsam historia för VoF, vilket man ser om man läser de följande artiklarna på bloggen. Numera försöker VoF-styrelsen till varje pris förtiga kontroversen.
Citera
 
 
0 #3 Hans Isaksson 2010-02-21 17:52
Tack själv, för att Du tagit del av mina synpunkter till vilka Du ju själv bidragit till att inspirera!
Vad gäller yttranden av Jan Myrdal föreslår jag att Du själv frågar honom om innebörden. Han brukar själv kunna svara för sig.
Citera
 
 
0 #2 devadatta 2010-02-21 03:01
Tack HI för att du tar dig tid att läsa vad jag skriver. Det fick mig onekligen att Garva! ;-)

Jag har dock en fråga: hur ställer du dig till dessa intervjuer av Jan Myrdal utförda av Mohamed Omar?

http://alazerius.wordpress.com/2009/02/22/inte-ett-skit-liberala-intervju-med-jan-myrdal/

http://alazerius.wordpress.com/2009/01/24/4/
Citera
 
 
0 #1 Göran 2010-02-19 12:56
Det synes mig väsentligt att i sammanhanget tacka Roy Andersson för ett par av de absolut bästa filmer som jag har sett.
TACK!
Citera
 

Ett urval andra artiklar av samma författare

Springtime for Hitler?

publicerad i Clartébloggen 22 januari 2017

Ledare - Dumpad livslön

publicerad i 3/16 Slaveriets republik 27 december 2016

Ur hästens mun

publicerad i 3/16 Slaveriets republik 27 december 2016

En from förfalskning

publicerad i Clartébloggen 14 december 2016

Vårt folk???

publicerad i Clartébloggen 27 november 2016

Fidel dog igår

publicerad i Clartébloggen 26 november 2016

Dylan: Vår granne, busen

publicerad i Clartébloggen 11 november 2016

En bitter man

publicerad i Clartébloggen 30 oktober 2016

Amerikanska Jeans (Anmälan)

publicerad i Clartébloggen 4 oktober 2016

RT+svensk extremhöger=Sant?

publicerad i Clartébloggen 3 oktober 2016

Ännu en fjättrad folktribun

publicerad i Clartébloggen 11 september 2016

Carolas framgångssaga

publicerad i Clartébloggen 8 september 2016

Så möter vi det ryska hotet

publicerad i 2/16 Robotarna 4 augusti 2016

Ditt nya hem

publicerad i 1/16 Någonstans att bo 15 juni 2016

Ett generöst förslag?

publicerad i Clartébloggen 30 mars 2016

Prenumerera!

Aktuella bloggartiklar

Daniel Hedlund ny ordförande i Clarté

Clartéredaktionen - 22 maj 2017

Vänsternationalism

Kerstin Stigsson - 18 maj 2017

Nationella Frontens ekonomiska dubbelspel

Benny Andersson - 4 maj 2017

Loretta Napoleonis bok Kidnappningsindustrin

Åke Kilander - 18 april 2017

Terrordådet i Stockholm den 7 april

Förbundsstyrelsen - 11 april 2017

Uttalande från Clartés stämma 2017

Clartéstämman - 28 mars 2017

Om hur SAP modigt kämpar mot en medvind

Hans Isaksson - 9 mars 2017

Inställda operationer

Dan Israel - 13 februari 2017

Om Nordirland, ett svar till Lennart Rahm

Kerstin Stigsson - 12 februari 2017

Håller borgarklassen på att ömsa skinn?

Benny Andersson - 5 februari 2017

Slutord, för den här gången

Benny Andersson - 29 januari 2017

Slutreplik till Kerstin Stigsson om Nordirland.

Lennart Rahm - 25 januari 2017

Strejk i Göteborgs hamn!

Webbredaktionen - 24 januari 2017

Springtime for Hitler?

Hans Isaksson - 22 januari 2017

Behöver Sverige invandrad arbetskraft?

Benny Andersson - 15 januari 2017