Beställ nya numret av Clarté!

 
 

Glöm inte att ha ljudet på i din webbläsare.

 

Uncategorised

{nomultithumb}

Nr 2/2016: ROBOTARNA - OM MASKINERNA OCH DET LEVANDE ARBETET

Ett nytt fullmatat nummer med massor av intressant och viktig läsning. Artiklar skrivna av: Daniel Cederqvist, Mikael Nyberg, Karin Hedbrant, Niklas Eriksson, Benny Andersson, Martin Andersson, Alma Öberg, Bernard Guerrien, Åke Kilander, Anders Björnsson, Olle Josephson, Hans Isaksson, Magnus Gustafson och Magnus Nilsson.

Köp ditt exemplar!

 

Clarté är ingen partipolitisk organisation, och clartéister väljer olika demonstrationståg. De clartéister i Stockholm som deltar i Vänsterpartiets tåg, med avmarsch från Medborgarplatsen klockan 13, har gjort i ordning två banderoller med parollerna "Nej till Nato!" och "Försvara strejkrätten!". Slut gärna upp bakom dem!

Bild: Robert Nyberg

Den ekonomiska ojämlikheten ökar, vilket ådrar sig allt mer uppmärksamhet såväl i media som i den politiska debatten. Samtidigt har det begrepp som traditionellt använts för att förstå just ekonomisk ojämlikhet – klass – marginaliserats. Men i litteraturen lever det. Magnus Nilsson diskuterar, med utgångspunkt i en rapport han skrivit för det fackliga idéinstitutet Katalys, hur den samtida arbetarlitteraturen kan fungera som en plattform för synliggörande av klassorättvisor och formulerandet av klasspolitik. Moderator: Henrik Johansson.

Tid: Torsdag 3 maj 18:30 - 20:00
Lokal/sal: ABF Huset Malmö, Lilla salen
Adress: Spånehusvägen 47, 21158, Malmö

Arrangörer: Svenska Clartéförbundet, ABF Malmö, , föreningen Arbetarskrivare och Katalys.

Fritt inträde.

Karl Marx. Porträtt av Heinrich Zille

Vad innebär det att vara revolutionär år 2018?

Den 5 maj 2018 är det exakt 200 år sedan Karl Marx föddes. Svenska Clartéförbundet uppmärksammar detta tillsammans med Arbetarbildning i samverkan med ABF Stockholm. Från Clarté medverkar Benny Andersson, Mikael Nyberg och Daniel Hedlund.

I Teser om Feuerbach (1845) skriver Marx att “Filosoferna har bara tolkat världen på en rad olika sätt, men det gäller att förändra den”. Vid detta seminarium kommer Marx uppmaning att tas på allvar och lyftas fram i såväl föredragsformat och panelsamtal. Den övergripande frågan som är föremål vid detta födelsedagsfirande är således: “Vad innebär det att vara revolutionär år 2018”?

13:00-13:45 Benny Andersson håller en introduktion om den politiska marxismen vilket följs av frågor och diskussion. 13:45-14:00 Frågor och diskussion utifrån Benny Anderssons inledning. 14:00-15:00 Panelsamtal mellan Mikael Nyberg och Benny Andersson samt representanter från Arbetarbildning. 15:00-15.30 Frågor, diskussion och avslutning.

Lokal: Beskowsalen, ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Medverkande: Benny Andersson, Clarté Mikael Nyberg, Clarté  Deltagare från Arbetarbildning. Samtalsledare: Daniel Hedlund, Clarté.

Vad är en kaka?

En kaka är en liten textfil som skickas från vår webbserver och som sparas av din webbläsare. Det finns två sorters kakor, ”vanliga” kakor och sessionskakor. Sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare och sparas alltså inte, medan vanliga kakor sparas på din dator en längre tid.

Så använder vi kakor

Clarte.nu använder s k sessionskakor. När besökaren anländer till webbplatsen skapar systemet en kaka i datorns webbläsare som gör det möjligt att ta hänsyn till åtgärder besökaren gör: vilka sidor som besöks, formulär som ifylls etc. Allt för att förenkla själva besöket. Kakor på den här webbplatsen används inte för att kartlägga trafik.

För den vanlige besökaren på Clarte.nu händer egentligen ingenting annat än att ett identierande värde skapas, som utgörs av en anonym serie tecken. Dessa värden används bara när våra redaktörer loggar in, för att de t ex ska slippa logga in om de byter sida.

Alla sessionkakor raderas när du avslutar sessionen.

Om du accepterar att kakor används i din webbläsare, kommer en kaka att skapas som sparas på din dator för att du inte ska behöva svara på denna fråga vid varje besök eller sida du läser.

Så kan du undvika kakor

Väljer du att inte acceptera kakor kan du fortsätta att besöka Clarte.nu som gäst, utan att du begränsas i ditt läsande. Men om du är redaktör för Clarte.nu får en begränsad funktionalitet. Du kommer t.ex inte kunna logga in på den här webbplatsen.

Vill du inte acceptera kakor kan även din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av kakor eller bli informerad varje gång en webbplats begär att få lagra en kaka. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas. Du kan också radera kakor manuellt från din hårddisk när som helst. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

Nytt på Clartébloggen

Birgit Ståhl-Nyberg: Happy Boys (1974)

Borgerlig konstkritik

Mikael Nyberg - 20 april 2018

Min mor, Birgit Ståhl-Nyberg, var van att från den borgerliga kanten få nedlåtande recensioner av sina bilder. ”... det här är fråga om en konstnärlig begåvning som snörd i politisk korsett ännu inte fått komma till sin rätt", skrev Eugen Wretholm i Vecko-Revyn 1974. Camilla Hammarström skriver i...

Läs mer...

Danmark och integrationen

Olle Josephson - 4 april 2018

Med jämna mellanrum nås vi av häpnadsväckande rapporter om dansk flyktingpolitik. Nu föreslås att inga kvotflyktingar över huvud taget ska tas emot, och att asyl bara ska kunna sökas från ett annat land. Särskilda lagar ska tillämpas i områden där det bor många utrikes födda. Alla internationella...

Läs mer...

Nya Tider?

Henrik Persson - 3 april 2018

I en artikel av Margareta Zetterström som publicerats här på Clartébloggen har en del av diskussionen i kommentarerna handlat om synen på tidningen Nya Tider. Här publiceras en kritisk kommentar till den karakteristik av Nya Tider som Frank Nilsson framfört i denna diskussion. SVT har gjort en...

Läs mer...

Läs Clarté på nätet! Nr 4/17 Nu spricker bostadsbubblan

Bildtext

Ledare - En hållbar flyktingpolitik

Benny Andersson - 31 mars 2018

Utan EU:s politik och penningstöd skulle inga flyktingar bli kvarhållna i Libyen. Det gjorde...

Läs mer...

Bildtext

Utanförskap

Tobias Davidsson - 31 mars 2018

Utanförskap är ett ord som finns i allas vår vardagliga vokabulär i dag. Men vi använder det på...

Läs mer...

Bildtext

Saliv och synopsis

Henrik Johansson - 31 mars 2018

Cirkelledaren lade ifrån sig pappret och ställde sig vid whiteboarden. Hon gjorde cirkeldeltagarna uppmärksamma på...

Läs mer...